LJUBAV SE POČELA GASITI! Evo kako da oživite leptiriće u stomaku

Praktična žena
LJUBAV SE POČELA GASITI! Evo kako da oživite leptiriće u stomaku
.

Oživite sve ono što sretnu vezu čini takvom i prije nego kažete „cmok“, ponovno se nećete odvajati jedno od drugog!
love

Želite savjet? Žaliti se svojim prijateljima o tome kako su odnosi s vašim izabranikom u posljednje vrijeme „srednja žalost“, neće popraviti vašu vezu. Šta hoće? Više smijeha i lijepih gestova jedan na jedan. Nemojte prevrtati očima, objasnit ćemo vam zašto: Univerzitet Kanzas je sproveo istraživanje na više od 15.000 parova i dokazao kako su parovi sa smislom za humor i internim šalama mnogo sretniji od onih koji se pridržavaju ozbiljnih tema. Dalje, drugo istraživanje dokazalo je kako malo saosjećajnosti takođe rezultira velikom ljubavlju.

Veliku ulogu nosi i vrijeme. Što ste duže u vezi, više će se gomilati dosadni trenuci. Savjet: često se prisjećajte lijepih i humorističnih trenutaka. Holovo istraživanje dokazalo je kako upravo taj čin pozitivno utiče na jačinu i zadovoljstvo veze. „Samo je jedna dobra šala dovoljna za smijeh koji će trajati mjesecima pa čak i godinama“, dodaje savjetnica za parove i voditeljka istraživanja u Gotman institutu: „To je moć humora.“

love
Budite ljubazni već jednom!

Jednom kad se ušuškate u svoju čvrstu vezu, vrlo je lako zaboraviti koliko je važno ponovo podsećati partnera da vam je (još) stalo - posebno onda kad za to između vikanja na njega zbog toga što opet nije spustio dasku na WC šolji i što je opet iz bijelog veša zaboravio da izvadi crvenu čarapu jednostavno nema vremena. Ali, oba su partnera puno sretnija onda kad pronađu vremena za male spontane i pažljive gestove. Možda zvuči kao da vam solimo pamet, ali predugo je niz istraživača posmatrao srećne veze samo na osnovu toga kako parovi rešavaju različite konflikte. „Ti rezultati dokazuju kako dodavanje znakova pažnje u vašu svakodnevicu zaista može učiniti ogromnu razliku“, kaže autor istraživanja dr Majkl Menijaki.

Ti spontani potezi mogu biti bilo šta: od gledanja njegovih omiljenih filmova ili poljupca po izlasku iz stana. Želite još jedan neodoljiv primjer? Dvadesetosmogodišnja Ivana nedavno je na svom novom poslu u advokatskoj firmi svoju kancelariju ukrasila slikama sa svojim mužem. „Tako osjećam konstantnu ljubav i podršku“, kaže. „Sad me svaki pogled na svoj radni prostor podsjeća na to da je život bolji udvoje.“

Ono najbolje - vaš partner uopšte ne mora biti svestan ovih malih znakova pažnje da bi oni imali pozitivan uticaj na vašu vezu. Na primjer, onda kad ga pokrijete jorganom kad se onesvijesti na kauču. Ostatak prepustite karmi... ili samo činjenici da se zbog tih gestova vi osjećate dobro.
aaaalove

Dajte i dobit ćete!

Kako biste iz svog partnera izvukli smješak, isprobajte tehniku zvanu kapitalizacija gdje pojačavate svoju reakciju na pozitivne stvari koje su se dogodile njemu kako biste produžili dobru vibraciju. Drugim riječima, osim što ćete mu samo čestitati na unapređenju, cijelu stvar proslavite večerom uz šampanjac, a nekoliko dana kasnije iznenadite ga čestitkom ili malim poklonom kako biste mu pokazali koliko ste ponosni na njega. Tako ćete održati super pozitivnu atmosferu koju ćete oboje osjećati danima.

A onda kad primijetite da u obrnutoj situaciji ne dobijate isti tretman, ne bojte se da progovorite. Dobiti onoliko koliko dajete, minimum je onoga što zaslužujete, a ako osjećate kako to nije ono što dobijate, budite iskreni. Recite mu da znate da vas voli, ali da to ne znači kako tu i tamo ne biste voljeli da dobijete pokoji podsjetnik u obliku čokolade ili romantičnog komplimenta.

To je tajna najsretnijih parova - ne uskraćuju sebi male stvari koje dovode do onog što najviše želimo - vezu koja odiše ljubavlju baš svakog dana.


love10

Zašto bi se ptrebali pristojno svađati?

1. korak: Zapamtite s kim se svađate

Riječ je o vašem partneru, zato se dodatno potrudite da razmotrite njegov stav. „Lakše je ostati saosjećajan onda kad se podsjetite kako je i njemu stalo do vas iako je ljut“, kaže terapeutkinja Keri Kol.

2. korak: Prihvatite pomirenje

Ako usred užarene rasprave vaš dragi i dalje uz svoju, toči još jednu čašu vode, duboko udahnite i dopustite da vas taj čin malo smiri. Kad jedno od vas razoruža drugo, to je prilika da se žar smiri pre nego se plamen dodatno razbukta.

3. korak: Budite primjer

Spustite štit i pokažite mu kako izgleda to kad jedno od vas uzme u obzir mišljenje drugog. Taj čin funkcioniše mnogo bolje od onog u kome mu neprestano nabrajate razloge zašto nije u pravu. Na miran način mu objasnite na koji način njegov stav utiče na vas.

Ne propustite