Portugal na jedvite jade dobio Maroko, Ronaldo ispisao historiju

Fudbal
Portugal na jedvite jade dobio Maroko, Ronaldo ispisao historiju
.

Portugal je upisao prvu pobjedu na Svjetskom prvenstvu savladavši Maroko s 1:0, a jedini gol pao je na samom otvaranju utakmice. Rezultat je očekivan, mislilo se da će evropski prvaci i uvjerljivije slaviti, ali mora se priznati da su imali i sreće. Maroko uopće nije podbacio, ali nakon dva kola je posljednji u grupi bez ijednog boda.

Počelo je sjajno za Portugalce koji su poveli već u 4. minuti kada je Cristiano Ronaldo sjajno zabio glavom na korner Moutinha. Zakucao je pod prečku za svoj četvrti pogodak na Svjetskom prvenstvu čime se opet izdvojio na prvom mjestu liste strijelaca, a ovim je golom također postao najbolji strijelac u historiji evropskog reprezentativnog nogometa. Prestigao je Ferenca Puškaša s 85 golova.

Ostatak poluvremena je bio izjednačen, a najbolju priliku propustio je portugalski napadač Goncalo Guedes sredinom poluvremena. Proigrao ga je Ronaldo, ali napadač Valencije iz blizine nije uspio pogoditi zbog sjajne reakcije marokanskog golmana Munira.

U prvom poluvremenu Maroko je bio posve ravnopravan protivnik Portugalu, imali su blagu prednost u posjedu i brojnije pokušaje, ali nisu bili konkretniji iako su bili u nekoliko vrlo izglednih situacija. Takva jedna je bila i na samom kraju poluvremena kada je napadač Belhanda skučio nakon centaršuta i sjajno pucao, ali otišlo je pokraj gola. Preživio je Portugal sve nalete.

U drugom poluvremenu sve je nastavljeno, bolja selekcija i onaj ko je pritiskao bio je Maroko koji je konstantnim napadima tražio izjednačenje, ali do njega nije stigao ponajviše vrlo raspoloženom portugalskom golmanu Patriciju koji je zaista spasio svoj tim.

Evropski prvak je u drugom dijelu potpuno podbacio, ali je sretno uspio sačuvati svoju mrežu i upisati tri izuzetno bitna boda. Mora se priznati da su Marokanci nadigrali Portugal, što rezultat i ne otkriva. Večeras u ovoj grupi igraju Španci i Iran.

(Novi.ba)

Ne propustite