ZABRINJAVAJUĆE

Naučnici potvrdili: Veliki koraljni greben umire

Objavljeno:20.06.2018 - 15:43
A A A Times Arial

Zašto bi se brinuli o grebenima? Jednom rječju: bioraznolikost. Greben je dom za preko tri hiljade vrsta mekušaca, preko stotinu vrsta meduza, 1,625 vrsta riba, stotine vrsta ajkula i raža, i preko 30 vrsta kitova i delfina. Tim morskim bićima dom je u mekim i tvrdim koraljima koji sačinjavaju greben. Bez njega, mnogi od njih će umrijeti. 

Ako to nije dovoljno, Veliki koraljni greben poznat je i po tome što je najveća živuća struktura na planeti. 

Veliki koraljni greben je naziv za tri hiljade individualnih koraljnih grebena koji se protežu u dužini od zapanjujućih 2,575 kilometara, pokrivajući površinu od oko 344,400 kvadratnih kilometara. 

031313-575

Nažalost, zbog nekoliko uzastopnih faza izbjeljivanja, naučnici su zakljuili da je masivni, impresivni australski Veliki koraljni greben u terminalnoj fazi, a veliki dijelovi grebena nemaju nikakvu šansu za oporavak. 

Masivno izbjeljivanje, fenomen kojeg uzrokuje globalno zagrijavanje, dešava se kada se voda zagrije do tačke gdje korali počinju izluivati simbiotične alge iz svojih tkiva, a one su neophodne za njihovo preživljavanje. Kroz historiju ova se pojava desila samo četiri puta a poslije svakog puta grebenu su bile potrebne decenije za oporavak. 

„Ovo je četvrti put da je Veliki koraljni greben znatno izblijedio – to se desilo 1998, 2002, 2016 i 2017 godine. Izbjeljeni korali nisu neophodno mrtvi, ali u centralnom dijelu grebena ima dosta mrtvih korala,“ rekao je naučnik James Kerry iz James Cook University ARC Centre of Excellence for Coral Reef Studies. „Čak i koralima koji najbrže rastu potrebno je barem jedno desetljeće za oporavak, stoga masivno izbjeljivanje svakih 12 mjeseci ne daje baš nikakve šanse za oporavak od izbjeljivanja koje se desilo samo godinu ranije.“

smpost-1513115107511

Najnovija zračna ispitivanja pokrila su preko 8,000 kilometara odnosno 800 individualnih koraljnih grebena. 

Prema tim ispitivanjima, 1,500 kilometara Velikog koraljnog grebena je izbjeljeno. Ovi statistički podaci dolaze samo godinu dana nakon što je 93 posto grebena pretrpilo ozbiljna oštećenja a efekti posljednjeg izbjeljivanja protežu se još dalje na južnoj strani. 

U kombinaciji sa masivnim izbjeljivanjem, tropski ciklon Debbie također je doprinio razorenju grebena budući da je pogodio područje grebena koje je nekako uspjelo izbjeći najveću štetu posljednjeg izbjeljivanja. 

Nažalost, u vrijeme kada je globalno zagrijavanje surova stvarnost, očekuje se da temperature nastave rasti, što znači da će se desiti još više ovakvih pojava izbjeljivanja koje će izazvati još više štete. Ovo bi mogla biti posljednja generacija stanovnika planete koja može vidjeti neizmjernu ljepotu ovog grebena. 

Srećom, nije prekasno da spasimo ostatak planete od najgorih utjecaja klimatskih promjena. Moramo djelovati odmah. 

 
 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!