Nezavisni blok i Narod i pravda potpisali Sporazum o zajedničkom djelovanju

Aktuelno
Nezavisni blok i Narod i pravda potpisali Sporazum o zajedničkom djelovanju
.

Predsjednici Nezavisnog blok Senad Šepić i Naroda i pravde Elmedin Dino Konaković potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o zajedničkom djelovanju, nastupu i podršci na Općim izborima 2018. i postizbornoj saradnji ovih dvaju stranaka, te podršci kandidaturi Senad Šepića za člana Predsjedništva BiH.

Šepić je nakon potpisivanja kazao novinarima da u Sporazumu definiraju političko opredjeljenje i zajedničKi rad na nekoliko važnih ciljeva u BiH.

- Prvo je izgradnja moderne države Bosne i Hercegovine, članice Evropske unije i NATO saveza, zemlje u kojoj vladaju institucije, a ne pojedinci,  Zatim afirmacija nove ekonomske politike i društva sposobnih, a ne podobnih - kazao je Šepić.

Kao jedan od ciljeva naveo je i pravnu državu i borbu protiv korupcije , „država BiH za sve nas, a ne samo za odabrane“.

U četvrtom dijelu je  okvir predizborne saradnje i postizbornog saveza u kojem jasno definiraju da će ove dvije političke stranke imati dvije liste, ali će se međusobno podržavati u predizbornom periodu, zajednički će stati iza zajedničkog kandidata za člana Predsjedništva BiH, koji je kandidat Nezavisnog bloka.

- U petom dijelu se zajednički obavezujemo na potpisivanje etičkog kodeksa i preuzimanja odgovornosti za realizaciju drugačije politike. Naš cilj je izgradnja novog profila u BiH, novog profila politike širokog političkog centra, koji će u prvi plan staviti diskusije u institucijama gdje ćemo rješavati stvarne probleme ljudi, od sigurnosti, posla, borbe protiv lopova i izgradnje institucija i evropske BiH, umjesto dosadašnjih ideoloških svađa i podjela na ljevici i desnicu - istaknuo je Šepić.

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković je kazao da je dokument koji su potpisali vrlo atipičan političkoj sceni.

- U njemu ne piše koliko će ko dobiti ministarstava, ne piše ta podjela 'vama Elektroprivreda, nama Telekom', ne piše koliko će se to članova porodica zaposliti, kao što u drugim dokumentima stranaka piše, nego upravo nudi nova rješenja i novu politiku, nove vjetrove na političkoj sceni koji govore primarno o interesu građana, govore o odgovornosti izabranih dužnosnika, govore o zakonu o porijeklu imovine nas koji smo odabrani da predstavljamo ljude koji nas biraju. Govore o odgovornosti, prije svega, narodu i građanimam, a tek onda našim političkim strankama - kazao je Konaković.

Posebno je akcentirao etički kodeks u kojem svi izabrani prihvataju tu odgovornost, dodajući da su svjesni da će vjerovatno i u njihovim redovima biti „onih koji možda neće biti na visini zadatka", ali će takve odmah mijenjati i sankcionirati, a nikako štititi zakonima.

- Drago mi je da smo u prilici da ujedinimo snage s ljudima koji na sličan način razmišljaju. Upoznali smo veliki broj kvalitetnih, sposobnih, mladih kadrova koji su spremni da državu vode naprijed drugačije nego što je do sada bio slučaj. Nismo imali dilemu da je to upravo ova priča s Nezavisnim blokom - naveo je Konaković te pozvao i druge političke subjekte s kojima su već razgovarali da im se pridruže, prenosi Fena. 

Napomenuo je da je Novi bošnjački pokret također dao potpis na sličan dokument, te kazao kako misli da će biti još onih koji će biti pristalice ovakvih novih politika koje su vrlo uporedive sa onim što se trenutno na političkoj sceni dešava.

Konaković je naglasio da nisu imali dilemu ni kod podrške za člana Predsjedništva BiH, dodajući da je od ponuđenih kandidata i politika nedvojbeno Senad Šepić najbolji kandidat.   
 

Ne propustite