ZAGREB

Čović u Zagrebu održao predavanje 'Euroatlantske integracije BiH i Hrvatska'

Objavljeno:19.06.2018 - 21:06
A A A Times Arial

Povodom dodjele počasnog doktorata Univerziteta u Zagrebu, hrvatski član Predsjedništva BiH akademik Dragan Čović danas je u Zagrebu održao i predavanje pod nazivom „Euroatlantske integracije Bosne i Hercegovine i Republika Hrvatska".

Predavanju su, između ostalih zainteresiranih, prisustvovali i politički zvaničnici iz BiH i Hrvatske, kao i članovi akademskih zajednicu dviju zemalja.

Predavanje je najavio rektor Univerziteta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, kazavši kako upravo ova tema trenutno ponajbolje povezuje političko s akademskim djelovanjem akademika Čovića, ali i zagrebački Univerzitet s njegovim djelovanjem izvan države i  prvenstveno s Univerzitetom u Mostaru.

Akademik Čović je u svom predavanju predstavio kratki presjek stanja aktuelne političke situacije, ali i općenito ustavnopravnu organizaciju Bosne i Hercegovine, izborno zakonodavstvo, uspostavu mehanizma koordinacije, intervencije na Ustav, nadležnosti visokog predstavnika, rezime dosadašnjeg puta ka euroatlantskim integracijama, te i ekonomske teme s naglaskom na monetarnu politiku i uspostavu fiskalne stabilnosti.

"Bez pozitivnog stava u pogledu euroatlantskog puta, vječno ćemo ostati u ovom sivilu, stoga posebno ističem doprinos i podršku Republike Hrvatske koju smo dosad imali, s posebnom ulogom zastupnika u Evropskom parlamentu, na čelu sa sadašnjim premijerom Plenkovićem", kazao je akademik Čović.  On je dodao kako su trenutni odnosi dviju zemalja dobri, ali da uvijek može bolje, na što nas, osim emotivnih ili demografskih, obavezuju i oni praktični razlozi poput silnih kilometara granice koji nas trajno upućuju jedni na druge, kao i ekonomska razmjena i još mnogo toga.

Osvrnuo se i na izmjene Izbornog zakona kroz provedbu Odluke Ustavnog suda.

"Promjena  Ustava je pak nužna za transformaciju u jedno moderno društvo, pravnu državu, a samim time i investicijski privlačnu," dodao je akademik Čović, te istaknuo nužnost pronalaska mehanizama koji će omogućiti provedbu izbornih rezultata, i to legitimno izabranih predstavnika.

„Evropski put nema alternative. I za Bosnu i Hercegovinu i Republiku Hrvatsku je ključna što brža integracija BiH u evropsku porodicu", zaključio je na kraju svog izlaganja akademik Čović.

 
 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!