DANAS OBJAVLJENE KONAČNE CIJENE OTKUPA MALINA ZA OVU SEZONU: Šta će na ovo reći malinari?

Aktuelno
DANAS OBJAVLJENE KONAČNE CIJENE OTKUPA MALINA ZA OVU SEZONU: Šta će na ovo reći malinari?
.

Voćari u posljednje vrijeme vode bitku sa niskim otkupnim cijenama malina širom Bosne i Hercegovine. 

Pored toga javlja se i problem otkupa malina. Tako je na području Srednjobosnaskog kantona (SBK) od danas obustavljen otkup malina. Kao uzrok navedeno je naglo sazrijavanje maline. 

maline2

Proizvođači nisu optimistični za naredni period otkupa. Smatraju kako će se otkup nastaviti, ali samo u ograničenim količinama. 

maline

Portal Bugojno-danas. info danas je prije zvanične objave saznao konačne otkupne cijene malina. 

maline1

(Foto: Bugojnodanas)

Otkupna cijena prve klase plodova maline sorte Meeker iznosit će 1,60/kg, a sorte Willamette i Tulameen 1,40 KM/kg.  

Podsjetimo, od ponedjeljka poljski malinari prestali su brati maline, crne ribizle i drugo slično voće. 

Poljaci time nastoje da natjeraju prerađivače da povećaju otkupne cijene, trenutno niže od troškova proizvodnje, a poljsku vladu da donese novi zakon o otkupu.
Prema podacima Instituta ekonomije poljoprivrede proizvodnja jednog kilograma malina ove godine u Poljskoj košta 0,79 eura, a maline hladnjače i prerađivači otkupljuju ih po cijeni od svega 0,51 do 0,56 eura za kilogram, dok se prošlogodišnja otkupna cena kretala oko 0,81 eura.

maline

Poljska je evropska velesila u proizvodnji i izvozu malina, godišnje se sa poljskih plantaža ubere oko 100.000 tona, većinom sa malih veličine od 0,5 do hektara a najveći dio berbe završava u prerađivačkoj industriji koja je i glavni akter koji određuje otkupne cijene. 

m5
Prije nekoliko dana vlasnici hladnjača u Zeničko - dobojskom kantonu, koji su prošle godine uredno otkupljivale maline od proizvođača, ove godine su raskinuli ugovore s proizvođačima koji imaju mnoštvo problema. Sada su primorani uništavati, poklanjati ili bacati maline.

 

 

 

Ne propustite