CIJELI ŽIVOT IH JEDEMO, A OVO NAM NISU REKLI: 10 svojstava banane koje vjerovatno niste znali

Porodica i zdravlje
CIJELI ŽIVOT IH JEDEMO, A OVO NAM NISU REKLI: 10 svojstava banane koje vjerovatno niste znali
.

U bananama se spajaju ukusno i zdravo. Vitamini i pomoćne supstance koje banane sadrže dobri su čuvari našeg tijela.

Donosimo vam listu 10 korisnih svojstava ovog tropskog voća i gotovo sva ta svojstva zavise od zrelosti banane. To ne znači da trebate jesti neke banane a neke ne – radi se o tome da pravi stadij zrelosti može imati bolji uticaj na vaše zdravlje.

Prevencija onkoloških oboljenja

banan1

Banane sadrže poseban protein koji pomaže pri prevenciji onkoloških oboljenja. Zrele voćke imaju više tog proteina u sebi stoga se preporučuje konzumacija banana sa tamnijom ili istačkanom korom.

Borba protiv grčeva

banana2

Nedostatak minerala je čest uzrok grčeva u mišićima. Konzumacijom proizvoda bogatih kalcijem i magnezijem, poput banana, možete spriječiti grčeve u mišićima. Zbog toga mnogi sportisti uključuju banane u svoju ishranu.

Prevencija bubrežnih bolesti

banana3

Hrana koja sadrži dovoljo kalcijuma pomaže pri prevenciji bubrežnih kamenaca. Prema jednoj studiji redovna konzumacija banana može smanjiti vjerovatnoću nastanka malignih bubrežnih oboljenja za čak 40 posto.

Snažno srce

banana4

Ishrana obogaćena kalcijem preporučuje se onima sa visokim krvnim pritiskom i onima koji su podložni kardiovaskularnim oboljenjima. Dnevna konzumacija 1,3 grama ovog elementa smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti za 26 posto. Dvije do tri banane dnevno sadrže dovoljnu količinu kalcijuma za vaše dnevne potrebe.

Čisti krvni sudovi

banana5

Holesterol je glavni uzročnik vaskularnih začepljenja koja rezultiraju aterosklerozom. Banake sadrže fitosterole koji smanjuju nivo holesterola u krvi i održavaju zdravlje vašeg vaskularnog sistema.

Zdrav stomak

banana6

Banane se preporučuju ljudima koji pate od čireva na želucu i onima koji su u rizičnoj grupi. One sadrže poseban enzim koji pojačava izlučivanje sluzi koja štiti stomačne zidove.

Izvor energije

banana7

Pregršt vitamina i minerala je razlog zbog kojeg su banane sjajan izvor energije. Jednostavne kalorije se lako probave i skoro istog trenutka obnavljaju vašu energiju.

Dobro raspoloženje

Banane sadrže dopamin, hormon sreće, te neke vitamine B kompleksa koji pozitivno utiču na nervni sistem. Ta svojstva su razlog zašto bi trebali jesti banane kad niste u najboljem raspoloženju.

Pomoć kod dijabetesa

banana8

Ova tropska voćka sadrži jedan poseban tip otpornog škroba i zbog toga one mogu popraviti stanje kod osoba koje pate od dijabetesa tipa 2. Međutim, treba napomenuti da zelene banane sadrže bviše ove supstance. Zelena banana prosječne veličine sadrži 12,5 grama škroba dok zrela banana sadrži samo oko 5 grama ovog škroba.

Vitka figura

banana9

Otporni škrob također sprečava nakupljanje masti u vašem tijelu i povećava potrošnju energije, što rezultira brzim i vidljivim napretkom tokom intenzivnih tretmana s ciljem gubljenja težine. Preporučena dnevna doza ove supstance je 10 grama. Naravno, trebate biti aktivni i kontrolisati dnevne prehrambene navike.

 

Ne propustite