Merkel pristala na ultimatum ministra policije, mora riješiti problem migranata do kraja mjeseca

Svijet
Merkel pristala na ultimatum ministra policije, mora riješiti problem migranata do kraja mjeseca
.

Njemačka  kancelarka Angela Merkel pristala je da kraj juna bude rok za uvođenje kontrola na njemačkoj granici kako je zatražio ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer, doznaje novinska agencija dpa iz izvora u njemačkoj vladi.

Seehofer je taj rok zatražio danas, ultimativno kazavši da će naložiti graničnoj policiji da počne vraćati migrante ako Merkel ne ispuni obećanje da će na europskoj razini pronaći rješenje za ilegalnu migraciju.

Spor oko tog pitanja doveo je u pitanje 70-godišnje savezništvo Merkelinog CDU-a i bavarskog CSU-a i zaprijetio opstanku njemačke vlade.

Po izvorima, Merkel je kazala da će se 1. srpnja obratiti javnosti u pogledu svojih napora da sklopi bilateralne sporazume s državama članicama EU-a o vraćanju migranata koji su već registrirani negdje drugdje u Uniji.

Europski summit 28. i 29. lipnja u Bruxellesu bit će posvećen sporu između europskih zemalja oko migracije.

Migranti i dalje pristižu u Njemačku, primljeno ih već više od milion

Merkel je prethodno u ovom sporu tvrdila kako bi unilateralne odluke na njemačkoj granici mogle potkopati europsku solidarnost i stvoriti probleme s Austrijom koja bi podnijela najveći teret za većinu odbijenih migranata.

Talijanski, austrijski i njemački ministar unutarnjih poslova, tvrdolinijaši u gorućem migrantskom pitanju, priopćili su u srijedu da žele uspostaviti "osovinu dragovoljaca" koji će suzbijati ilegalnu imigraciju, prenos Hina. 

Tu "osovinu" čine talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini, austrijski Herbert Kickl, obojica krajnji desničari, i njihov konzervativni njemački kolega Seehofer.

To je bio novi težak udarac za Merkel koja je već na meti kritike u zemlji zbog svoje odveć velikodušne politike azila zbog koje je Njemačka 2015. primila preko milijun migranata koji i dalje pristižu.

 

Ne propustite