Skoplje: DEMONSTRACIJE POSLIJE POTPISIVANJA SPORAZUMA O IMENU

Svijet
Skoplje: DEMONSTRACIJE POSLIJE POTPISIVANJA SPORAZUMA O IMENU
.

Sporazum o rješavanju makedonsko-grčkog spora oko imena i strateškom partnerstvu Makedonije i Grčke potpisali su danas u mjestu Psarades.

Učesnici večerašnjih demonstracija u Skoplju, koji se protive potpisivanju sporazuma Grčke i Makedonije o imenu bivše jugoslovenske republike, zasuli su šok bombama i kamenjem policiju koja je uzvratila suzavcem.

Sve se odigralo ispred zgrade Sobranja, a suzavac je rasterao jedan dio učesnika protesta. Protesti, organizovani preko društvenih mreža, održani su zbog nezadovoljstva sporazumom o rješavanju grčko-makedonskog spora oko imena.

Okupljeni građani su pokušali nasilno da probiju kordon policije i uđu u zgradu parlamenta. Grčka i Makedonija potpisale su sporazum po kome će novo ime bivše jugoslovenske republike biti Republika Severna Makedonija.

Sporazum o rješavanju makedonsko-grčkog spora oko imena i strateškom partnerstvu Makedonije i Grčke potpisali su danas u mjestu Psarades, na grčkoj obali Prespanskog jezera, šefovi diplomatija Grčke i Makedonije, Nikos Kocijas i Nikola Dimitrov, u prisustvu premijera dvije zemlje, Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva.

Tom činu prisustvovao je i posrednik UN Metju Nimic, kao i podsekretarka za politička pitanja UN Rozmari di Karlo, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini i evropski komesar za pregovore o proširenju i politiku susjedstva Johanes Han.

Ne propustite