VELIKI PROBLEMI U REGIONU ZBOG NEVREMENA: Sami će sebe podaviti u fekalijama

Region
VELIKI PROBLEMI U REGIONU ZBOG NEVREMENA: Sami će sebe podaviti u fekalijama
.

SRBIJA - Problemio su nastali zbog objekata koji se grade bez prethodnog usaglašavanja sa urbanistima da li priključci mogu da se izvedu na postojeću kišnu i fekalnu kanalizaciju. Naime, kanalizacija koja je neočišćena i loše urađena, pa ne može da primi vodu od malo jačeg pljuska glavni je razlog što su naselja u Srbiji bila poplavljena.

Neočišćene i loše urađene kišna i fekalna kanalizacija, ali i javašluk investitora koji grade mnogo veći broj stanova nego što postojeća kanalizacija može da primi, glavni su razlozi što svaki jači pljusak čak i centralne gradske ulice širom Srbije pretvori u fekalna jezera.

Ovaj problem je došao do izražaja i u Beogradu u petak, kada su se zbog pljuska poplavile ulice na Karaburmi, Zvezdari i Voždovcu, pa su stanari pojedinih naselja morali da se veru po betonskim ogradama da bi se domogli ulaza u zgradu.

- Čim padne i najmanja kiša, izlije se kanalizacija, napravi poplavu i odsječe naselje od svijeta. Kad se voda povuče, osjeća se nesnosan smrad. Veoma lako neko može da se zarazi - kaže Nikola Ilić, stanar naselja Vojvode Vlahovića broj 38.

Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije ističe da je sve to posljedica javašluka u gradnji.

- Imamo dosta primjera da su objekti dizani na postojeću infrastrukturu koja ne može da primi toliki kapacitet fekalija. Objekti se grade bez prethodnog usaglašavanja sa urbanistima da li priključci mogu da se izvedu na postojeću kišnu i fekalnu kanalizaciju. Ima propusta i kod urbanista, koji menjaju urbanističke uslove, pa se tamo gdje je predviđena zgrada sa četiri sprata gradi objekat od 10 spratova. Najveći propust je što je većina radova izvedena nekvalitetno, a nadzorni organ je izdao upotrebnu dozvolu iako to nije smeo da uradi - kaže Rodić.

On ističe da veliki broj firmi koje izvode radove nisu licencirane, pa je infrastruktura nestručno urađena.

- Na putevima imate čitava jezera jer nagibi nisu urađeni kako treba, pa voda ne može da se sliva. Odvodi su urađeni nestručno ili su manjeg kapaciteta od onog što je potrebno. Kanalizacija je projektovana za 1.000, a izgradi se 5.000 stanova i ovo su posljedice. Komunalne i inspekcijske službe treba da rade svoj posao, da se smanji korupcija i konačno počne da se poštuje zakon - ističe Rodić i naglašava da u Srbiji svako može da gradi šta hoće jer nikome ništa nije srušeno.

Potop u Petrovcu na Mlavi

Zavjesom spasila muža da se ne udavi

Poljoprivrednika Radeta Tasića (53) iz sela Burovac u opštini Petrovac na Mlavi od sigurnog utapanja spasla je supruga, koja mu je pružila zavjesu i tako ga izvukla iz vode.

- Otišao sam u dvorište da pogledam ovce da se ne udave, ali je voda tako brzo rasla da nisam mogao da se odmaknem. Ostao sam na vratima, a supruga mi je pružila zavjesu i izvukla me je - kazao je Tasić za Tanjug.

Tasić je uznemireno ispričao da mu je otac, inače invalid, bio u susjednoj kući, da se držao za krevet i da mu je jedino glava bila iznad vode.

- Najvažnije je da smo preživjeli. Danas izbacujemo sve iz kuće. Juče smo takođe izbacivali smeće. Pomažu svi, i komšije i rođaci - rekao je Tasić i dodao da mu je u poplavama stradala jagnjad.

Njegov komšija Žika Ljubisavljević objašnjava da mu je voda za nekoliko minuta odnela sve što je stekao za 42 godine rada u Austriji:

- Sada nemam ništa. Voda je ušla u obje kuće i garažu. Auto mi je potopljen. Vjerujte mi, mnogo je teško.

6 hiljada ljudi bilo ugroženo u Petrovcu na Mlavi

17 požeških sela pretrpjelo je nevijreme, pa je proglašena vanredna situacija

11 sela na području Aleksinca je u vanrednoj situaciji

1.164 protivgradne rakete ispaljene u Srbiji prethodnih dana

Od ponedjeljka procjena štete i pomoć

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović obišao je više sela u opštini Petrovac na Mlavi i najavio da će se od ponedjeljka procjenjivati šteta, nakon čega će usljediti finansijska pomoć.

- Sa Kancelarijom za javna ulaganja biće napravljen program kao što je to urađeno u Obrenovcu 2014. i 2015. godine - rekao je Nedimović u selu Burovac i dodao da će država staviti u funkciju sve što ima na raspolaganju kako bi pomogla stanovništvu i najavio da će u tu opštinu biti dopremljene sušilice, kamioni za čišćenje i cisterne s vodom.

Ministar je razgovarao s predsjednikom opštine Duškom Nedinićem o organizovanju komisija kako bi se došlo do svakog čovjeka.

Preventivne mjere za zaštitu puteva

 

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović zatražila je od preduzeća i agencija iz svog resora da preduzmu preventivne mjere i budu spremni da reaguju u slučaju poplava, kako bi sprečili štetu na saobraćajnoj infrastrukturi.

- Imajući u vidu prognoze RHMZ za naredni period, nalažem da se preduzmu sve preventivne mjere u cilju otklanjanja mogućih negativnih uticaja najavljenih elementarnih nepogoda

Prognoza

Pljuskovi do srijede, prete bujični potoci

Pljuskovi sa grmljavinom i padavinama iznad prosjeka nastaviće se i narednih dana, upozoravaju iz RHMZ.

- U nedjelju će biti pretežno oblačno s kišom i lokalnim pljuskovima s grmljavinom. Obilnije padavine sa oko 30 litra po metru kvadratnom za 12 sati, odnosno 20 litara po m2 za tri sata, očekuju se u sjevernim, zapadnim, centralnim i istočnim krajevima Srbije. To je iznad prosječne količine padavina. Od ponedjeljka do srijede će biti pljuskova sa grmljavinom, ali sa manjom količinom padavina. U srijedu i četvrtak biće pretežno sunčano i malo toplije, a nakon toga sledi porast temperature i manje su šanse za padavine - kaže Aleksandra Arsić, meteorolog RHMZ.

Bez obzira na veće količine padavine u narednim danima, hidrolog Dejan Vladiković iz RHMZ ističe da nema opasnosti od novih poplava.

- Situacija na rijeci Mlavi se smiruje u posljednja 24 sata i voda se povlači u korito. Ponegde će bujični potoci napraviti neko manje lokalno izlivanje, ali na rekama prvog reda ne bi trebalo da bude plavljenja.

 

Nedjelja

15/25 pljuskovi i grmljavina

 

Ponjedeljak

18/26 pljuskovi i grmljavina

 

Utorak

18/26 pljuskovi s grmljavinom

 

Srijeda

19/28 umjereno oblačno

 

Četvrtak

20/31 sunčano

Ne propustite