DA RASTE KAO IZ VODE: 6 namirnica koje će vam ubrzati rast kose!

Praktična žena
DA RASTE KAO IZ VODE: 6 namirnica koje će vam ubrzati rast kose!
.

Pored šampona za poticanje rasta kose, morate promijeniti i ishranu.

Pogledajte koje bi namirnice trebalo da unosite da biste imali kosu za kojom će se okretati i žene i muškarci.

kosa

1. JAJA

Jaja sadrže neophodne elemente za rast kose i održavanje normalnog stanja dlake, kao što su proteini i biotin. Biotin se preporučuje kao dodatak ishrani da bi se zaustavilo opadanje kose, ali je mnogo efikasniji kada se unosi hranom. Osim toga, jaja sadrže i leucin (odgovoran za ćelijsku deobu) i druge amino kiseline potrebne našoj kosi.

jaja

2. PILETINA

Piletina je bogata životinjskim proteinima, koji su nam neophodni za proizvodnju keratina - supstance koja čini 80% dlake. Nedostatak proteina u toku samo 2 do 3 mjeseca, dovodi do zastoja u rastu kose i do opadanja kose. Ćuretina i zečetina takođe sadrže dovoljno životinjskih proteina.

kosaa

3. SJEME BUNDEVE

Sjeme bundeve sadrži vitamine B1, B2, B3 i B4, odgovorne za rast kose, kao i vitamine B5 i B6, koji obezbjeđuje zdravlje tjemena. Ako patite od ozbiljnog gubitka kose, uključite u ishranu ulje sjemena bundeve, jer je studija pokazala da pomaže i kod teških oblika ove bolesti.

kosa3

4. BADEMI

Bademi sadrže vitamin E koji pospješuje rast kose i jača kosu. Oko 30 g badema (15 do 20 plodova), zadovoljova 70% dnevnih potreba. Osim toga, bademi sadrže i korisne supstance kao što je biotin, masne kiseline i vitamine B kompleksa.

kosa

5. LOSOS

Omega 3 masne kiseline koje se nalaze u ovoj ribi, jačaju folikul dlake i stimulišu rast kose. Naučnici eksperimenti su pokazali da upotreba namirnica koje sadrže ove kiseline, skraćuje telogenu fazu (period mirovanja folikula) za pola godine. Pored toga, losos sadrži vitamin B12 i gvožđe, koji takođe pomažu brži rast kose.

kosa4

6. SOČIVO

Sočivo je rekorder po sadržaju gvožđa - jednog od najvažnijih elemenata za rast zdrave kose. Činija sočiva zadovoljava polovinu dnevnih potreba za ovim elementom. Pored toga, sadrži cink, holin (normalizuje snadbijevanje krvi vlasišta), i druge korisne elemente.

kosa3

Ne propustite