Vatreni rutinski srušili Super Orlove uprkos ne baš uvjerljivom trijumfu

Fudbal
Vatreni rutinski srušili Super Orlove uprkos ne baš uvjerljivom trijumfu
.

Hrvatska je s 2:0 večeras savladala Nigeriju i tako na najbolji mogući način otvorila Svjetsko prvenstvo u Rusiji. U susretu prvog kola Grupe D u Kalinjningradu Vatreni su slavili uprkos ne baš uvjerljivoj igri. Međutim, najvažnije je da se bodovi pišu.

Dalićeva selekcija nije oduševila, ali je zasluženo slavila i izbila na čelo grupe nakon neočekivanog remija Argentine s Islandom. Afrička selekcija djelovala je potpuno bezidejno u fazi napada pa za 90 minuta nismo zabilježili niti jednu pravu priliku za ovaj tim.

Uprkos tomu što su hrvatski igrači preuzeli inicijativu u početku utakmice, u 12. minuti susreta Modrić gubi loptu na neugodnoj poziciji, ali Danijel Subašić uhvatio je opasan centaršut Nigerije. Samo dvije minute poslije Rebić izvanredno prolazi svog čuvara te dodaje loptu Mandžukiću u šesnaesterac koji je ostavlja Perišiću za udarac, no on za dlaku promašuje gol, a tek par minuta kasnije iz daljine se okušao i Andrej Kramarić.

Nigerija je odlučila zaigrati i na hrvatskoj polovini terena, pa su tako u 22. minuti napravili barikadu oko hrvatskog šesnaesterca, no sve je završilo nepreciznim udarcem iz daljine Iwobija. Pet minuta kasnije Rebić se našao na odličnoj poziciji u šesnaestercu za namjestiti udarac saigračima, no sudac Sandro Ricci svirao je prekršaj. Još jednom je zaprijetila Hrvatska i to ovaj put uspješno, Rebić je proslijedio loptu Mandžukiću čiji udarac Etebo skreće u mrežu te hrvatska autogolom dolazi u vodstvo!

Kramarić je ponovo zaprijetio Nigerijcima nakon centaršuta Rakitića, njegov udarac glavom prošao je iznad gola. Krajem prvog poluvremena priliku za izjednačenje imao je Iwobi, no njegov opasan udarac blokirao je Lovren. Odmah početkom drugog poluvremena Ighalo prijeti nakon udarca iz ugla, no loptu je dohvatio i Mandžukić te otklonio opasnost. Nigerija je zaredala još dva kornera, ali bez veće prijetnje po hrvatski gol.

U 49. minuti Moses puca Striniću kroz noge, ali lopta završava pored gola. Nigerijski pritisak se nastavio, tri minute kasnije Iwobi nestvarno lako rješava dva hrvatska braniča, no njegov udarac je opet blokiran. Hrvatska uzvraća pritisak, Rebić promašuje zicer, ali napadač Frankfurtase svejedno nalazio u ofsajdu.

Super Orlovi opet prijete, ali udarac glavom Ighala kupi Subašić, a minutu nakon u igru ulazi Brozović koji mijenja Kramarića, što bi značilo da se Modrićeva uloga rotira u onu napadački orijentiranu. Najstrožu kaznu dobili su Vatreni u 70. minuti kada je Mandžukić iznudio penal, a jedanaesterac za 2:0 je realizirao Modrić!


Sedam minuta kasnije Ikenacho se između trojice hrvatskih defanzivaca snašao i uputio udarac prema golu, no lopta je prošla pored gola. U 78. Kovačić ulazi u igru, a na klupu seli Rebić. Četiri minute kasnije Nigerija je mogla smanjiti vodstvo kockastih, no nespretan udarac glavom hvata Subašić.

Posljednju izmjenu Dalić je iskoristio u 86. minuti kada je ponajbolji igrač Hrvatske Mandžukić preselio na klupu, a u igru je ušao Marko Pjaca. I na kraju nestvarna šansa za rezervistu Kovačića u sudijskoj nadoknadi! Ostao je sam s protivničkim golmanom, ali uputio je udarac tačno u njega te je rezultat ostao nepromijenjen do kraja susreta. Vatreni su odnijeli pobjedu 2:0! Zasluženo... Ovo je prva pobjeda Vatrenih na startu Mundijala od SP-a u Francuskoj 1998. godine kada su bili na sjajnom trećem mjestu. Ponavlja li se ovo historija?

Inače, Hrvatska je bila sedma reprezenatacija koja je izašla na teren u Rusiji nakon domaćina, Portugala, Španije, Francuske, Islanda i Danske, te je nastavila tradiciju nepobjedivosti selekcija sa Starog kontinenta na ovoj svjetskoj smotri.

(Novi.ba)

Ne propustite