Ljepotica Mundijala: Ronaldo hat-trickom spasio Portugal, Španci bili na korak od trijumfa

Fudbal
Ljepotica Mundijala: Ronaldo hat-trickom spasio Portugal, Španci bili na korak od trijumfa
.

Španija i Portugal remizirali su 3:3 u posljednjoj utakmici današnjeg programa na Svjetskom prvenstvu. Ujedno je to bila ljepotica dosadašnjeg dijela šampionata, meč s nekoliko preokreta i vrhunskih golova. Naročito motivisan bio je Cristiano Ronaldo, koji je igrač meča s hat-trickom.

Utakmica još nije praktički ni počela, a već smo vidjeli pogodak. Cristiano Ronaldo autoritativno i eksplozivno se zabio u kazneni prostor po lijevoj strani, a tamo ga je dočekao i neporezno srušio španski desni bek i saigrač iz Reala Nacho. Najbolji igrač svijeta za 2017. smireno je izveo penal i prevario De Geu koji je otišao u suprotnu stranu. Ronaldo je tako postao četvrti nogometaš u historiji koji je zabijao na četiri svjetska prvenstva.

Portugal je nastavio biti opasan u tim minutama nakon pogotka, nekoliko puta su se stvarno opasno otvorili u kontri, ali ni jedna nije završila konkretnom prilikom iako su sve izgledale itekako dobro. Mogli su lako doći do 2:0, ali kako to obično u nogometu biva, vratilo im se u gol. U 24. minuti za izjednačenje zabio je Diego Costa koji je primio loptu pred kaznenim prostorom, a onda izvrtio portugalske stopere i sjajnim udarcem pogodio sam ugao gola Patricija.

Samo minutu kasnije tresla se prečka, a pogodio ju je Isco, lopta je pala na crtu, ali nije je prošla tako da sudac nije imao dvojbe. Bio je to trenutak koji je usmjerio vodu na mlin Španije koje je potpuno preuzela uzde igre i stvarala opasne prilike i tom periodu. Imao je šansu i David Silva, otišlo je pokraj gola iz sjajne prilike, a portugalski su kontranapadi bili sve rjeđi. Ipak, opet je sijevnulo, ko će drugi nego Ronaldo.

Pucao je Cristiano u 44. minuti s ruba kaznenog prostora, silovito, ali ne u ugao, no lopta se odbila od ruke nesretnog Davida De Gee i završila u golu iza njegovih leđa. Bio je to drugi pogodak Ronalda na utakmici koji je Portugalu donio novo vodstvo i obrisao loš period igre u drugom dijelu prvog poluvremena. S tim se rezultatom otišlo i na odmor.

Drugo poluvrijeme također je krenulo vatreno, obje su ekipe pokazale zube, a već u 55. minuti vidjeli smo novi gol. Pao je Iniesta na nekih 35 metara, a onda su Španci pokazali genijalnost. Silva je prebacio na drugu stativu gdje je Busquets glavom vratio pred gol, a tamo je sam bio Diego Costa i morao je samo ugurati loptu u mrežu što je i učinio za svoj drugi, ali i španski drugi gol.

Samo dvije minute nakon toga već je bilo 3:2 za Furiju koja je ekspresno preokrenula susret. Nakon odbijanca lopta je na nekih 17 metara stigla do beka Nacha koji je izveo potez utakmice. Potegnuo je iz prve, iz voleja i sjajno pogodio suprotnu stativu, a lopta se odbila do druge pa ušla u mrežu. Bio je to silovit udarac koji je potpuno prelomio susret, a stigao je od igrača od kojeg se to najmanje očekivalo i od krivca za prvi gol Portugala.

Do kraja je Španija odigrala vrlo pametnu utakmicu, malo je smirila tempo, a i u trenucima sakrila loptu Portugalu koji je u posljednjih desetak minuta izgledao dosta potrošeno, no onda se ukazao opet Cristiano Ronaldo. Izborio je sjajan slobodnjak na 20 metara, a onda pogodio rašlje za izjednačenje. Još jedan genijalan potez nevjerovatnog Ronalda koji je spasio svoju reprezentaciju.

Sada u Grupi B vodi Iran s tri boda, Španija i Portugal su iza njih s jednim bodom, dok je Maroko bez bodova. Remi je s obzirom na sve događaje najpošteniji ishod ovog susreta, Španci jesu pokazali nešto više, no bili su neoprezni, a Cristiano Ronaldo još je jednom pokazao zašto je uz Messija daleko najbolji na svijetu. Nadajmo se da ćemo do kraja gledati još bolji Mundijal.

(Novi.ba)

Ne propustite