PRIJEDLOG IFTARA: Salata Fantazija, pohovana i sočna piletina sa parmezanom, desert od sladoleda i pudinga

Ramazan
PRIJEDLOG IFTARA: Salata Fantazija, pohovana i sočna piletina sa parmezanom, desert od sladoleda i pudinga
.

Za 30. dan posta preporučit ćemo vam sljedeća jela. 

Predjelo: Salata Fantazija

salata

Sastojci: Za salatu: 150 g zelene salate, 1 paprika, 2 mlada luka, 1 krastavac, 2 paradajza, 2 rotkvice.
Za dressing: 100 ml vode, 1-2 kašike octa, 2 kašike ulja, 2 kašike vegete.

Priprema: Zelenu salatu očistite i operite. Papriku očistite od sjemenki i narežite na trake. Krastavce očistite od sjemenki i narežite na ploške. Mladi luk narežite na kolutiće, a paradajz i rotkvice na ploške. Sve sastojke posložite u zdjelu ili na tanjir. Pomiješajte vegetu s vodom i octom te ostavite neka odstoji oko 15 minuta. Zatim umiješajte ulje i preljev (dressing) prelijte preko salate neposredno prije posluživanja.

Glavno jelo: Pohovana i sočna piletina sa parmezanom

piletina

Sastav: pileći fileti(po želji, a može i drugi dio pilećeg mesa), jaja, brašno, ulje, mrvice hljeba, parmezan i sol

Priprema: Filete najprije oprati, a potom ih osušiti kuhinjskim papirom. Nakon toga ih posoliti. Sljedeći korak jeste dobro ih uvaljati u mrvice hljeba i narendani parmezan sir. Tek nakon toga ih posuti sa malo brašna. Nakon toga ih jednu po jednu uvaljati u jaja i propržiti ih na ulju zagrijanom na srednjoj varijanti tek toliko da fileti dobiju malo zlatne boje i da su uhvati korica. Potom ih posložiti na kuhinjski papir da se ulje iscijedi. Sljedeći korak je da na neki način u tepsiju stavite ili rešetku ili neko pomagalo koje će odvojiti piletinu od površine tepsije, kako bi se ulje tokom pečenja dodatno iscijedilo. Kada posložite piletinu, pokrijte je alu folijom i pecite oko 40-45 minuta u dobro zagrijanoj pećnici. Nakon pečenja ostaviti da malo odstoji.

Desert: Desert od sladoleda i pudinga

puding

Sastav: 1 puding od vanilije, 1 puding od čokolade, 1 l mlijeka, 4 kašike šećera, 1 sladoledni desert od čokolade, 50 g narendane čokolade, voće

Priprema: Umutiti sladoledni desert od čokolade sa mlijekom te ga staviti u zamrzivač da se stegne. Napraviti puding od vanilije i čokoladni puding prema uputstvu sa pakovanja. Pokvasiti staklene zdjelice te sipati do pola čokoladni puding a preko puding od vanilije. Puding ostaviti da se ohladi. Na ohlađeni puding stavljati po dvije kugle čokoladnog sladoleda, preko toga ukrasiti voćem prema želji.

Ne propustite