Brkić: Hrvatska će nastaviti brinuti o Hrvatima u BiH

Bosna i Hercegovina
Brkić: Hrvatska će nastaviti brinuti o Hrvatima u BiH
.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić poručio je danas iz Viteza da će Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) iz Republike Hrvatske na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini dati maksimalnu podršku kandidatima Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

Brkić je nakon sastanka predstavnika Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten u BiH i predsjednika hrvatskih političkih stranaka u BiH koje su članice HNS-a novinarima kazao da je zabrinjavajuće što nisu donesene izmjene Izbornog zakona u BiH.

- Hrvati traže samo ono što ne odriče prava druga dva naroda, a to je legitimno predstavljanje od svojih predstavnika, da hrvatskog predstavnika biraju Hrvati, a ne neki drugi narod - rekao je Brkić.

Poručio je da će Hrvatska nastaviti brinuti o Hrvatima u BiH, te da će HDZ iz Hrvatske uvijek biti uz "sestrinsku" stranku u BiH.

- Podrška će biti pružana kroz stranački rad, kroz medije. Radit ćemo na tome da što više naših ljudi ostvari glasačko pravo do izbora, Hrvata iz BiH - istakao je Brkić.

Predsjednik HDZ-a BiH i član Predsjedništva BiH Dragan Čović je naveo da će na izborima ostvariti zapažen izborni rezultat, kao predloženi kandidat političkih subjekata HNS-a za člana Predsjedništva BiH.

- Uz sva iskušenja imat ćemo člana Predsjedništva i dominantnu većinu u Domu naroda, a to bi nam jamčilo da možemo skrbiti i izgraditi obavezu ustavnu i svaku drugu jednakopravnost Hrvata - istakao je Čović.

Također, naglasio je da podjela unutar Hrvata u BiH nema, da to i HNS pokazuje, a da su podjele koje se mogu vidjeti u medijima rezultata postojanja više stranaka i njihovih ambicija koje se javljaju pred izbore.

Sastanak je uslijedio nakon osnivačke skupštine Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata "Prsten", čiji je cilj, kako je istaknuto, ulaganje u znanje i obrazovanje, te povezivanje uspješnih privrednika, da bi se potaknule investicije u područjima BiH u kojima žive Hrvati.

Kako je rečeno, današnjim činom proširuje se djelovanje Udruge koja u Hrvatskoj postoji od 2005. godine.

 

(Novi.ba/Fena)

Ne propustite