Faruk Hadžibegić za Novi.ba: Podržavam bojkot Hordi zla, vjerujem u Musemićeve kapacitete i pozivam na slogu!

Fudbal
Faruk Hadžibegić za Novi.ba: Podržavam bojkot Hordi zla, vjerujem u Musemićeve kapacitete i pozivam na slogu!
,.

Faruk Hadžibegić trenutno odmara u Parizu i čeka novi trenerski angažman. Legendarni as FK Sarajevo željno iščekuje i Mundijal u Rusiji, a rado se odazvao našem pozivu. Priznao je da jedva čeka ponovo da posjeti svoj šeher.

"Trenutno sam u pregovorima s dva do tri kluba. Pričao sam sa čelnicima grčkog Apollona, ali se nismo uspjeli dogovoriti. Imam i opciju za angažman u Alžiru, pa ćemo vidjeti šta će biti. Ništa još sa sigurnošću ne mogu reći", kaže bivši bh. selektor na početku razgovora za Novi.ba.

Popularni Hadžija pomno prati i dešavanja na svom Koševu, gdje je dosta burno. Navijači su nezadovoljni, to su iskazali i bojkotom mečeva u finišu sezone, a svi se nadaju uspješnoj sezoni i boljoj evropskoj avanturi. Sigurno da i Faruka itekako pogađa sve što se događa u najdražem mu klubu.

"To je klub za koji se živi i voli. Mislim da situacija nije toliko crna koliko se predstavlja, mada se sasvim slažem s bojkotom navijača. Sarajevo je klub koji uvijek mora težiti ka tome da bude prvak", jasan je Hadžibegić, pa nastavlja:

"Igrači treniraju i igraju u teškim uvjetima, volio bih da Vincent Tan promijeni način rukovođenja klubom u smislu da se više angažuje. Nije rješenje u tome da se stalno mijenjaju ljudi koji vode klub, treba uložiti više novca ako želimo uspjeh. Smatram da su napokon dovedeni pravi ljudi, tu mislim na ove posljednje promjene. To sve mi daje određenu dozu optimizma."

faruk
Siguran je da Husref Musemić može izvesti Bordo tim iz ove teške situacije.

"Vjerujem u Husrefove kapacitete, često kažem da je malo mlađi da bi bio član Hordi zla. On veoma voli klub, napravio je dobre rezultate i trebamo mu dati mira i prostora za rad. Trebamo sačekati pa vidjeti šta će nam ova nova garnitura koja je stigla u klub ponuditi. Uglavnom, pozivam na slogu jer nam je to najpotrebnije", istakao je Hadžibegić.

Smatra da je rješenje okretanje ka vlastitim igračima iz omladinskog pogona, kojima se mora vjerovati i pružiti adekvatna prilika za dokazivanje u seniorskom fudbalu.

"To praktikuju sve velike zemlje, pa je apsolutno rješenje i za nas. Naša djeca bi morala kroz takmičenja dobiti priliku da igraju, ne možemo samo praviti igrače u omladinskom pogonu i onda sanjati da se prodaju u Arsenal ili Barcelonu. Oni moraju proći kroz naša takmičenja, kroz Premijer ligu BiH. Smatram da bi Fudbalski savez BiH i svi klubovi trebali se usaglasiti da naprave radikalnu odluku, a to bi bila historijska odluka - da u domaćem prvenstvu mogu igrati samo domaći igrači i to nekoliko godina. To je jedino rješenje po meni", jasan je bivši reprezentativac Jugoslavije.

faruk2
Smatra da je budućnost FK Sarajevo u mladosti i to treba iskoristiti. Dodao je da je uvijek spreman pomoći nekim savjetom ako zatreba, ali i da je uvijek uz voljeni klub. Naravno, nezaobilazna tema bila je i naša reprezentacija, koju je od Mehmeda Baždarevića preuzeo Robert Prosinečki.

"Nisam zadovoljan jer nismo izborili plasman na Evropsko ili Svjetsko prvenstvo. Robi je stigao, to je moj prijatelj, znam ga itekako dobro. Igrali smo za istu reprezentaciju, njegov kvalitet za mene nije upitan, ali vrijeme je da prestanemo praviti euforiju nakon pobjeda u prijateljskim mečevima. Zašto uopće igramo fudbal, da promijenimo selektora, pobijedimo pokoju prijateljsku ili da se kvalifikujemo na jedno veliko takmičenje? Naše igrače nakon igranja u Ligi prvaka i osvajanja trofeja širom Evrope doslovno dižemo u nebesa, stvarno mi nije jasno šta zaista želimo", zaključio je Hadžibegić.

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović

Ne propustite