Znate li da vaša spavaća soba krije brojne opasnosti, da li ste svjesni da to može da vam naškodi?

Porodica i zdravlje
Znate li da vaša spavaća soba krije brojne opasnosti, da li ste svjesni da to može da vam naškodi?
.

Sigurno je da niste svjesni opasnosti koje krije vaša spavaća soba.

Stručnjaci tvrde da je spavaća soba često puna mikroba i hemikalija koje mogu naškoditi vašem zdravlju.

soba22

Svaki dušek koji dolazi s garancijom za zaštitu od vatre pun je hemikalija koje sprječavaju da se on zapali ili da se u njemu nakupljaju gljivice, a te hemikalije mogu da budu kancerogene.

"Te se hemikalije lako prenesu i spoje s prašinom u spavaćoj sobi, koju zatim udišete. Još uvijek ne znamo koje su dugoročne posljedice toga", rekao je David Gale iz kompanije "Gale and Snowden" koja se bavi ekološki održivom gradnjom.

hotel4

Gljivice se kriju u jastucima

Stari jastuci i jorgani mogu da utiču na pojavu akni ili drugih upala kože. Kako biste smanjili rast gljivica pazite da dobro osušite kosu pre spavanja i barem jednom sedmično posteljinu iznesete na sunce. Jastuke je preporučljivo mijenjati svake dvije godine.

Istraživanje objavljeno u "British Journal of Dermatology" pokazalo je da štedljive sijalice emituju ultraljubičasto svjetlo koje uzrokuje oštećenje i crvenilo kože.

hotel22

Izbacite punjače za mobilni iz sobe

Kratkotrajno izlaganje visokoj koncentraciji formaldehida izaziva osjećaj peckanja u očima, nosu i grlu, kao i mnoge bolesti disajnog sistema.

"Naš živčani sustav funkcionira na jako niskom naponu. Mozak koristi struju za slanje poruka mišićima, a nekim ljudima naizmjenična struja može poremetiti tjelesne procese dok spavaju", objasnio je Gale.

drzac-za-mobilni-telefon-0

Ako spadate u tu grupu ljudi biće vam jako teško da zaspite ako se u blizini nalaze punjači za mobilni.

Također stručnjaci vide problem i u prašnjavim radijatorima.

Radijatori su puni prašine, a problem ćete riješiti tako što ćete usisati usiivačem sa nastavkom koji može da priđe svim nedohvatljivim mjestima na radijatoru.

hotel5

Ne propustite