Od petka jeftinije gorivo, utvrđeno i koliko

Vijesti
Od petka jeftinije gorivo, utvrđeno  i koliko
.

Od 15. juna gorivo u Federaciji BiH će pojeftiniti, kazali su iz Ministarstva trgovine FBiH.

Gorivo na pumpama u Federaciji BiH trebalo bi od petka, 15. juna, da bude jeftinije za pet do deset feninga, rečeno je u Ministarstvu trgovine FBiH.

U ovo ministarstvo pristižu zahtjevi za sniženje cijene goriva za po pet ili deset feninga, zavisno od podnosioca zahtjeva, a promjena cijene će nastupiti u petak, 15. juna, za firme koje su dostavile obrasce juče, kažu u ovom ministarstvu.

gorivo1

Iz resornog ministarstva su pojasnili da se tri dana prije početka primjene nove cijene ministarstvu dostavljaju obrasci za evidentiranje, javlja Srna.

Ministar trgovine FBiH Zlatan Vujanović izjavio je juče, nakon sastanka sa predstavnicima naftnih distributera, da će gorivo na nekim pumpama u FBiH već od danas biti jeftinije.

Vujanović je rekao da je na sastanku u Mostaru dogovorena racionalizacija poslovanja i rasterećenje troškova naftnih distributera, da bi se išlo u smanjenje cijena.

gorivoo

Neformalna grupa formirana na Facebooku najavila je za organizaciju protesta zbog rasta cijena naftnih derivata, o čemu smo pisali ranije.

Kako se navodi u objavi koja kruži društvenim mrežama, građani su pozvali da svaki dan od 10. juna u 17 sati zaustave svoje automobile na ulicama na sat vremena.

I tako da natjeraju nadležne da utiču na smanjenje cijena goriva, a inače ovakva akcija je bila pokrenuta u Njemačkoj i bila je efektivna.

Podsjetimo, gorivo je od februara ove godine poskupilo pet puta nakon što je na snagu stupio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH.

Ne propustite