SKANDAL SARAJEVSKE POLICIJE/VJERNICI OGORČENI: "Policija nam svaku večer piše kazne za parking, dok mi u džamiji klanjamo"

Bosna i Hercegovina
SKANDAL SARAJEVSKE POLICIJE/VJERNICI OGORČENI: "Policija nam svaku večer piše kazne za parking, dok mi u džamiji klanjamo"
Brojni vjernici okupljaju se svaku večer u džamijama širom zemlje kako bi klanjali teravih namaz tokom svetog mjeseca ramazana.

Brojni vjernici okupljaju se svaku večer u džamijama širom zemlje kako bi klanjali teravih namaz tokom svetog mjeseca ramazana.

Ramazan je vrijeme posta, molitve, praštanja i milosti, kada se svi trude da budu bolji i da rade na izgradnji boljih odnosa u društvu.

Međutim, u redakciju našeg portala posljednjih dana pristigao je veliki broj pritužbi vjernika na ponašanje policijskih službenika tokom ramazana, konkretno na području Starog Grada u Sarajevu.

Kako su i vjernici sami kazali, oni su ogorčeni jer policija iz noći u noć piše kazne za nepropisno parkiranje tokom teravih namaza.

viber-image3

"Pokušavali smo na lijep način da ih zamolimo da sačekaju samo dok klanjamo, ali oni su to odbili. Poznato je kako tokom ramazana nema mjesta na parkinzima i nemamo gdje da ostavimo svoja vozila. Parkiramo ispred i oko džamije jer nemamo gdje drugo, a oni kao da jedva dočekaju da nas kazne", kazao je jedan od ogorčenih građana za naš portal.

On dodaje i kako policija nikada do sada nije pisala kazne ovog tipa, te da ne zna šta se u međuvremenu dogodilo.

viber-image1

"Svjedoci smo da policija ne zapisuje ljude koji prisustvuju raznim zabavama svakog petka i subote u raznim sarajevskim ugostiteljskim objektima. To su mjesta gdje se pije alkohol, koriste opojna sredstva, dok u džamiji se traži mir, poziva na dobro, a vjernike i pored toga zapisuju", kazao je Sarajlija Elvis Č.

viber-image

"Dolazim svake godine zadnjih 10 dana ramazana iz Beograda i ove godine su me zapisali čak 6 puta u zadnjih 6 noći. Ne mogu vjerovati šta se događa, u Beogradu policija je maksimalno tolerantna prema vjernicima tokom ramazana, kazao je Haris R.

Povodom ovih navoda kontaktirali smo i Policijsku stanicu Stari Grad, a njihov odgovor prenosimo u cjelosti:

"U vezi Vašeg upita, obavještavamo Vas da policijski službenici PS Stari Grad, tokom mjeseca ramazana, zbog obavljanja vjerskih obreda u džamijama, maksimalno tolerišu činjenje prekršaja nepropisnim parkiranjem. Pošto na području općine Stari Grad nema  dovoljno parking prostora, u rijetkim slučajevima, kada se građani žale da ne mogu prolaziti vozilima ili vozila javnog JGS, policijski službenici preduzimaju represivne mjere i radnje."

Ne propustite