Zašto su Bill Gates i Steve Jobs djecu odgajali bez tehnologije?

Tech
Zašto su Bill Gates i Steve Jobs djecu odgajali bez tehnologije?
,

Psiholozi ubrzano shvataju koliko opasni pametni telefoni mogu biti po tinejdžere i njihov mozak.

Istraživanja pokazuju da se rizik da jednan učenik osmog razreda padne u depresiju povećava za 27 posto ako on često koristi društvene mreže. Djeca koja koriste svoje telefone najmanje tri sata dnevno imaju mnogostruko veće šanse da razviju suicidalne misli. Nedavna studija pokazala je da je stopa samoubistava tinejdžera premašila stopu ubistava, a pametni telefoni su jedan od glavnih uzročnika.

Pojedini stručnjaci već preko deset godina upozoravaju na opasnosti koje pametni telefoni donose, a među njima su i edukatori Joe Clement i Matt Miles, koautori nedavno objavljene knjige „Screen Schooled: Two Veteran Teachers Expose How Technology Overuse is Making Our Kids Dumber“.

10-of-the-bravest-moves-steve-jobs-made-at-apple

Clement i Miles tvrde da bi svima trebalo biti jasno o čemu se radi budući da su dvije najuticajnije osobe u svijetu tehnologije – Bill Gates i pokojni Steve Jobs – rijetko kada dozvoljavali svojoj djeci da se zabavljaju sa uređajima koji su oni sami napravili.

„Šta to oni znaju o vlastitim proizvodima što njihovi potrošači ne znaju,“ pitaju Clement i Miles. Sudeći po rastućem broju dokaza, odgovor je u ovisničkoj prirodi digitalne tehnologije.

Nekadašnji direktor Microsofta Gates je 2007 godine uveo ograničenje korištenja uređaja kad je njegova kćerka počela razvijati nezdravu opsesiju video igrama. On također nije dozvolio djeci da posjeduju mobilni telefon dok nisu napunili 14 godina (danas je prosječan uzrast kada djeca dobiju mobilne telefone oko 10. godine).

Jobs, direktor Applea koji je preminuo 2012 godine, otkrio je za New York Times 2011 godine da je zabranio svojoj djeci da koriste najnoviji iPad. „U našem domu postoje ograničenja kad se radi o upotrebi tehnologije,“ rekao je Jobs reporteru Nicku Biltonu.

U svojoj knjizi, Clement i Miles tvrde da bogati roditelji iz Silicijske Doline razumiju ovisničku moć pametnih telefona, tableta i računara mnogo više nego prosječni ljudi – unatoč činjenici da su upravo oni ti koji kreiraju i investiraju u tu tehnologiju.

mobitel

„Zanimljivo je to što bi u modernoj javnoj školi, gdje se od djece zahtijeva da koriste elektronske uređaje kao što je iPad,“ pišu autori, „djeca Stevea Jobsa bila izuzeci koji ih ne bi koristili.“

Sjeca Stevea Jobsa više nisu školarci i samim tim nemoguće je znati kako bi pokojni osnivač Applea odgovorio na edukacijsku tehnologiju. Međutim, Clement i Miles misle da bi njegova djeca danas mnogo više koristila tehnologiju u učionici nego što su je koristili tokom odrastanja u svom domu.

Tako bi barem vilo u jednoj prosječnoj školi, tvrde autori. Nekoliko škola u Silicijskoj Dolini, poput Waldorf škole, tehnologiju primjenjuju u znatno manjoj mjeri. U tim školama koriste se table i krede. Umjesto da uče programiranje, djeca uče vještine saradnje i poštovanja. U Brightworks školi djecu uče kreativnosti kroz izgradnju raznih objekata i držanje časova u kućicama na drveću.  

Kada govorimo o doprinosu Bill Gatesa u svijetu tehnologije, ne možemo ne spomenuti beneficije koje nudi studentima u određenim obrazovnim kontekstima. Ovaj milijarder i filantrop zainteresovao se za personalizirano obrazovanje – pristup u kojem se elektronički uređaji koriste u svrhu kreiranja posebnih obrazovnih planova za svakog studenta.

U nedavnoj objavi na blogu Gates je pohvalio Summit Sierra, školu u Seattleu, koja uzima u obzir lične ciljeve studenata i kreira im obrazovni plan koji će ih dovesti do njihovog cilja. Učitelji u takvom okruženju više su poput trenera i tu su da vrate studente na pravi put kada zapnu ili zastrane.

U tim slučajevima tehnologija se koristi na maksimalno specifičan način i na način koji je po Gatesovom mišljenju koristan za razvoj studenata.

„Personalizirano obrazovanje neće riješiti baš sve probleme,“ napisao je Gates. Međutim, napisao je i da se „nada da će ovaj pristup omogućiti mladim ljudima da ostvare svoje ciljeve.“

 

Ne propustite