Znate li dovu koju trebamo učiti u noći Lejletu-l-Kadr?

Ramazan
Znate li dovu koju trebamo učiti u noći Lejletu-l-Kadr?
.

Posjetiteljima portala Novi.ba savjetujemo da tokom posljednjih noći mjeseca ramazana a posebno u 27. noći ramazana, uče jednu veoma lijepu i kratku dovu koju nam je u amanet ostavio Muhammed, a.s.

Aiša, r.a., je upitala je Muhammeda, ,a.s.: “Kada bih znala da je Lejletul-kadr, koju bih dovu upućivala Allahu u toj noći?”
Muhammed, a.s., odgovori: 'Reci: 'Allahumme inneke afuvvun, tuhibbu-l-afve, fa'fu anni! ‘
(‘Gospodaru moj, zaista si Ti Onaj Koji opraštaš i voliš oprost, pa mi oprosti!')

Ovu dovu je lijepo učiti tokom zadnjih deset dana mjeseca ramazana, a posebno u neparnim noćima od kojih se izdvaja mubarek 27. noć.

Među kur'anskim ajetima koji govore o postu mjeseca Ramazana, posebno se ističe slijedeći ajet o kojem bi vjernici trebali dobro razmisliti:
„A kada te robovi Moji za Mene upitaju, Ja sam, sigurno, blizu: odazivam se molbi molitelja kad Me zamoli. Zato neka oni pozivu Mome udovolje i neka vjeruju u Mene, da bi bili na Pravome putu.“ (Kur'an, El-Bekara, 186.)

Ovaj ajet upućuje na važnost dove, traženja od Stvoritelja, uz obećanje da će toj dovi biti odgovoreno, a ona uslišana. Noć kadra je zato izuzetno vrijedna, neprocjenjiva prilika koju trebamo iskoristiti za činjenje dobrih djela, a posebno dove. 

U noći Kadr se mimo gore spomenute dove, mogu koristiti i druge dove koje poznajemo, i naravno, možemo i trebamo doviti svojim riječima, tražeći za sebe i svoje najmilije ono što nam je potrebno. Najbitnije je da dove dolaze iz srca, da su iskrene i da budemo ubijeđeni da će nam biti odgovoreno. 

Piše: Nedim Botić/Novi.ba

Ne propustite