Nastavljaju se razgovori s Venecijanskom komisijom

Bosna i Hercegovina
Nastavljaju se razgovori s Venecijanskom komisijom
.

Lideri parlamentarnih stranaka iz Federacije BiH nastaviće danas u Sarajevu konsultacije sa predstavnicima Venecijanske komisije o izmjenama Izbornog zakona BiH.

U pregovorima, kojima bi trebalo da prisustvuju lideri SDA, SBB, HDZ BiH, SDP BiH i DF-a, posredovaće američka Ambasada u BiH i Delegacija EU u BiH.

Na posljednjem sastanku, održanom u utorak, 5, juna, nije postignut dogovor, ali su učesnici potvrdili da su "približeni stavovi".

Na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka specijalni predstavnik EU Lars-Gunar Vigemark izjavio je da je razgovarano o konkretnim rješenjima koji će omogućiti održavanje izbora, odnosno provođenje izbornih rezultata u oktobru, ali nije želio da ulazi u detalje razgovora s obrazloženjem da treba očuvati njihovu povjerljivost.

Vršilac dužnosti zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara SAD Mathew Palmer poručio je da je zvanični Vašington i dalje prilično zabrinut kada je riječ o izbornoj reformi u BiH i riziku da izbori u oktobru budu neuspješni, prenosi agencija Srna. 

Palmer je poručio da je Vašington zabrinut da neće biti ispunjena suština izbora - da bude izabrana nova vlast.

Predsjednik SDA, Bakira Izetbegović, rekao je da je napravljen mali korak naprijed ka privremenom rješenju za ove izbore koji će se odnositi na federalni Dom naroda.

Današnji razgovori biće treći u nizu pregovora između predstavnika međunarodne zajednice, članova Venecijanske komisije i zvaničnika o izmjenama Izbornog zakona BiH ove sedmice.

Ne propustite