Barkley pozdravio ostvareni napredak i reforme u BiH

Bosna i Hercegovina
Barkley pozdravio ostvareni napredak i reforme u BiH
.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zadovolјstvo posjetom visoke američke delegacije, koja potvrđuje kontinuiranu podršku Sjedinjenih Američkih Država Bosni i Hercegovini. Ocijenjeno je da su bilateralni odnosi prijatelјski, stabilni i čvrsti, te da ih karakteriše dugogodišnji proaktivni angažman SAD-a u BiH. Govoreći o prioritetima sadašnje američke administracije, kada je vanjska politika zemlјe u pitanju, direktor Barkley je istakao da se ovom posjetom šalјe snažna poruka o zainteresovanosti Sjedinjenih Američkih Država za Bosnu i Hercegovinu i njen dalјi napredak u evroatlantskim integracijama.

Direktor Barkley je pozdravio ostvareni napredak i reforme koje je Bosna i Hercegovina sprovela, i izrazio punu podršku Sjedinjenih Američkih Država u pravcu jačanja institucija, vladavine prava i demokratije. 

Istaknuta je podrška dalјim nastojanjima za postizanje dogovora po pitanju promjena Izbornog zakona, te je naglašena potreba da se nastave aktivnosti, kako bi se iznašlo rješenje.

Izraženo je zadovolјstvo saradnjom u oblasti sigurnosne politike, posebno kada je u pitanju borba protiv terorizma i ekstremizma, gdje Bosna i Hercegovina i Sjedinjene Američke Države imaju partnerski odnos kao članice međunarodne globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a.

Razgovarano je o aktivnostima i mjerama za suzbijanje nelegalnih migracija te o jačanju kapaciteta za registraciju, humani prihvat i tretman migranata koji se nalaze na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Sastanku je prisustvovala i ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack, te v.d. zamjenika pomoćnika državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove Mathew Palmer.

U ime člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske dr. Mladena Ivanića, sastanku je prisustvovao savjetnik Zoran Đerić.

 

Ne propustite