Inzko: Za modernu BiH moraju se poštovati međunarodni standardi

Bosna i Hercegovina
Inzko: Za modernu BiH moraju se poštovati međunarodni standardi
.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko izjavio je kako se i dalje očekuje da političari postignu dogovor o izmjenama izbornog zakona jer bi to bio najbolji izlaz iz sadašnje krize, no nije isključio mogućnost nametanja rješenja sukladno ovlastima koje još uvijek ima, iako ih već godinama ne koristi.

"Mogu potvrditi da bonske ovlasti i dalje postoje, no to je posljednja alternativa", kazao je Inzko novinarima u Sarajevu nakon sjednice Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) koji je u protekla dva dana u redovitom šestomjesečnom ciklusu razmatrao stanje u BiH.

Upravni odbor PIC-a čine najutjecajnije zapadne zemlje te Rusija i Turska, a zadaća mu je usmjeravati rad Ureda visokog predstavnika (OHR).

Inzko je potvrdio kako je najvažnija tema bila priprema za predstojeće izbore u BiH zakazane za 7. listopada, uključujući napore koje poduzima Središnje izborno povjerenstvo kako bi se oni proveli na zakonit i regularan način, ali i nastojanja da se postigne sporazum o izmjenama izbornih pravila sukladno odluci Ustavnog suda BiH iz 2016. godine po prizivu Bože Ljubića.

Inzko je pojasnio kako u međunarodnoj zajednici očekuju dogovor o tome na koji način birati zastupnike u Dom naroda parlamenta Federacije BiH jer se odluka Ustavnog suda i odnosi samo na to.

Nije ni riječju spomenuo nove modele biranja članova Predsjedništva BiH iz Federacije BiH, što je tema na kojoj inzistira HDZ BiH i zbog čega se mjesecima bez rezultata pregovara između najutjecajnijih hrvatskih i bošnjačkih političkih stranaka.

Inzko je kazao kako Upravni odbor PIC-a smatra da je za to nužno "domaće" rješenje.

"Trenutačno ne razmatramo korištenje bonskih ovlasti, no one još postoje i mjesece do izbora treba iskoristiti kako bi se našlo dobro domaće rješenje koje bi potrajalo i idućih godina. Ako BiH želi postati kandidatkinja za EU, mora biti u stanju postići dogovor i kompromise. To je i politika EU-a jer su sva njena politika i rješenja rezultat kompromisa", kazao je Inzko.

"Za modernu BiH moraju se poštovati međunarodni standardi", poručio Inzko

Potvrdio je kako međunarodna zajednica i dalje drži da je ponašanje HDZ-a BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kod donošenja izmjena zakona o kaznenom postupku bilo neprihvatljivo jer su se zalagali za rješenja koja nisu sukladna međunarodnim standardima.

Riječ je o nužnosti dopune zakona u onim odredbama koje je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, a odnose se na primjenu mjera tajnog praćenja u slučajevima organiziranog kriminala, korupcije i terorizma. Slične izmjene potrebne su i u zakonu o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA).

U slučaju zakona o kaznenom postupku HDZ BiH i SNSD ponudili su rješenja koja, kako je istaknuo Inzko, nisu ispunjavala međunarodne standarde i stoga ih je međunarodna zajednica kritizirala optužujući te dvije stranke i njihove lidere Dragana Čovića i Milorada Dodika da svojim postupcima pogoduju širenju kriminala i korupcije u zemlji.

"Ako želimo modernu BiH kao zemlju s vladavinom prava, moraju se poštovati međunarodni standardi i to je bio jedini kriterij (za kritiku)", kazao je Inzko.

Inzko je potvrdio i kako je Upravni odbor PIC-a izrazio zabrinutost zbog pojačanog naoružavanja policije Republike Srpske. Vlasti u tom entitetu naručile su ranije ove godine dvije i pol hiljade pušaka i strojnica iz Srbije.

"Svaka policija može modernizirati opremu, no mi ne znamo što je svrha takve količine oružja. RS bi imala šest tisuća pušaka za policiju, a Slovenija ih ima pet hiljada za cijelu svoju vojsku", kazao je Inzko pojašnjavajući razloge zabrinutosti međunarodne zajednice ovakvim odlukama vlasti u RS-u.

Ne propustite