Miralem Pjanić za Novi.ba: Nadam se da ćemo s Prosinečkim uspjeti otići na veliko takmičenje, a od Pirla se može dosta toga naučiti

Fudbal
Miralem Pjanić za Novi.ba: Nadam se da ćemo s Prosinečkim uspjeti otići na veliko takmičenje, a od Pirla se može dosta toga naučiti
.

Miralem Pjanić zaključio je sezonu majstorskim pogotkom iz slobodnjaka na oproštaju Gigi Buffona. Bh. velemajstor efektno je savladao golmana Verone, te još jednom dokazao zašto je jedan od ključnih igrača Stare dame.

Mire je poput pravog profesionalca odradio i dvije prijateljske utakmice s bh. selekcijom i sada slijedi potpuno zasluženi odmor. Dvostruka kruna u Italiji i nastavak velike dominacije Stare dame su potvrđeni i ove sezone, iako je Napoli bio veoma konkurentan.

"Osjećaj je fenomenalan i ja sam zaista presretan što smo uspjeli odbraniti Scudetto i ponosan sam na cijelu ekipu jer smo osvojili i Kup Italije", kazao je za Novi.ba sjajni veznjak nakon pobjede nad Južnom Korejom od 3:1.

Ekipu sigurno napušta legendarni Gigi Buffon i vjerovatno još neki stariji igrači. Već sada je izvjestan dolazak brojnih pojačanja, a mnogi smatraju da će ujedno ovo biti prilika i za iskorak u Ligi prvaka.

"Uvijek je cilj da se ode do samog kraja, a tako će sigurno biti i naredne sezone", jasan je Pjanić.

pjanic

Andrea Pirlo je nedavno imao veličanstveni oproštaj. Na San Siru je sa svojih 60 zvjezdanih prijatelja odigrao posljednju utakmicu u karijeri, a na terenu u Milanu je bio i Giorgio Chiellini. On se prisjetio zajedničkih dana s Pirlom u Juventusu, a onda prokomentarisao kako bi maestro i danas dobro došao staroj dami, te da bi sigurno pomogao našem Miralemu Pjaniću da postane još bolji igrač.

"Sjećam se zabave nakon što je osvojio prvi naslov s Juventusom. Andrea je otišao do direktora Marotte i rekao mu 'htio si dovesti Inlera, hvala Bogu pa si doveo mene'", otkrio je Giorgio Chiellini pa nastavio: "On je pravi šampion, dao nam je kvalitetu, samopouzdanje i svijest. Pirlo je inače tiha osoba van terena, ali i jako zabavna. Imati tako velikog šampiona u momčadi je bilo sjajno. Ta njegova uloga bi, posebno kod Miralema Pjanića, da je imao priliku igrati s njim nekoliko sezona, bila čak i jača, jer vam Pirlo otvara više vidika."

"Pa sigurno da se od takvih igrača kao što je Andrea Pirlo može dosta naučiti, to su majstori fudbala", smatra sjajni bh. veznjak kojeg u svojim redovima žele brojni klubovi, prije svih PSG, Real i Barcelona. 

Robert Prosinečki je preuzeo Zmajeve i pokušava stvoriti jednu homogenu cjelinu, a ujedno i podmladiti tim. Šta možemo očekivati u nastavu od naše selekcije i je li vrijeme za novo veliko takmičenje?

"Moramo svi dati 200 % od sebe i onda možemo očekivati plaman na veliko takmičenje gdje mislim da i pripadamo i nadam se da ćemo s Prosinečkim to i uspjeti", zaključio je Pjanić.

pjanic
Jedan od najboljih bh. reprezentativaca je ove sezone s Juventusom ponovo osvojio duplu krunu, bio je jedan od ključnih igrača, u Seriji A je odigrao 31 utakmicu, te postigao pet golova i upisao 11 asistencija. Također, u Kupu Italije je odigrao četiri utakmice i zabilježio gol uz dvije asistencije. Podsjećamo, ugovorom za Staru damu vezan je još dvije godine.

Reprezentativac Bosne i Hercegovine postao je nedavno i najskuplji bh. fudbaler svih vremena. Cijena veznjaka Juventusa, prema novim podacima Transfermarkta, koji se bavi procjenom tržišne vrijednosti u najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu, dosegla je rekordnih 65 miliona eura. To je čak 15 miliona više u odnosu na početak ove godine, kada je sa 50 miliona, također, postavio bh. rekord na svjetskoj fudbalskoj pijaci. Zahvaljujući dobrim partijama u dresu reprezentacije i Juventusa, za Miralema Pjanića, osim cijene, već godinama raste i interes brojnih evropskih klubova.

pjanic

U prijelaznom roku prošle zime za njegove usluge bili su zainteresirani i fudbalski velikani poput Barcelone, Real Madrida, PSG-a, ali je ipak ostao odan Juventusu, s kojim je prošle sezone osvojio duplu krunu u Italiji i igrao finale Lige prvaka. Bitno je naglasiti da do sada nijedan fudbaler iz BiH nikada nije ni približno dosegao Pjanićevu trenutnu tržišnu cijenu, uključujući i Edina Džeku.

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović, Novi.ba

Ne propustite