SAVJETI SRUČNJAKA: Evo šta morate izbjegavati da bi ostali zdravi

Zdrav život
SAVJETI SRUČNJAKA: Evo šta morate izbjegavati da bi ostali zdravi
.

Najveći problem predstavljaju namirnice poput gaziranih pića, čokolade, slatkiša, kruha iz masovne proizvodnje, margarina, keksića, prerađenih žitarica, energetskih pločica i pića, gotovih jela s gotovim umacima, pilećih medaljona, prerađenog mesa poput kobasica, supe iz vrećice i sl.

ii

Stručnjaci stoga upozoravaju kako bi porodice trebale bolje čitati što sadrži hrana kada je kupuju, pogotovo dijelove koji se odnose na količinu masti, soli ili pak šećera. Istraživanje je provedeno na 105.000 osoba koje su vodile dnevnike o hrani koju su jeli.

i

Čak 32 posto osoba jeli su hranu koja je bila isključivo prerađena zbog čega su im se šanse da će oboljeti od raka u idućih pet godina povećale za 23 posto za razliku od onih koji su bili na dnu popisa konzumiranja prerađenih namirnica.

Ni najmanje količine alkohola ili prerađenog mesa nisu sigurne za zdravlje, najnovije su upute Svjetskog fonda za istraživanje raka (WCRF) koji upozorava kako i najmanja količina pića ili kobasice povećava rizik za teške bolesti.

i1

Svjetska organizacija objavila je plan u 10 točaka kojim ćete šanse za obolijevanje od raka smanjiti za čak 40 posto, a smjernice su napravili nakon analize podataka čak 51 milijuna ljudi te su ih iznijeli na Europskom kongresu o pretilosti koji se održao u Beču.

Iako su stručnjaci u Velikoj Britaniji nedavno izjavili kako malo slanine ili kobasice u sendviču neće napraviti nikakvu štetu, WCRF upozorava da to nije tako. Oni tvrde kako je alkohol povezan s nastajanjem šest vrsta rakova te zbog toga preporučuju svima da piju isključivo vodu ili nezaslađena pića. Alkohol je tako povezan s nastajanjem raka želudca, debelog crijeva, dojke, jednjaka, jetara i grla.

i3

- Čak i najmanja količina alkohola može povećati mogućnost za razvijanje nekih rakova. Ne postoji granica konzumacije koja je zdrava – ističe se u priopćenju WCRF-a, piše Telegraph. Dodaju kako ne postoji ni sigurna granica za uživanje u prerađenom mesu jer i komadić povećava šanse za nastajanje raka debelog crijeva.

- Neke osobe trebaju slijediti sva naša pravila, a ne samo neka od njih. Najbolji savjet jest da se ne jede prerađeno meso jer se rizik povećava s konzumiranjem – kaže dr. Giota Mitou, direktor WRCF-a.

Ovo su njihove smjernice za zdraviji život:

1. Održavajte zdravu težinu

t

2. Budite fizički aktivni, hodajte više, manje sjedite

3. Jedite hranu bogatu cjelovitim žitaricama, povrćem, voćem i mahunarkama.

4. Izbacite brzu hranu ili drugu prerađenu hranu bogatu masnoćama

i3

5. Ograničite crveno ili prerađeno meso. Crvenog mesa jedite u vrlo malim količinama, a procesuirano izbacite

6. Izbacite zaslađena pića, pijte samo vodu ili nezaslađena pića

ss

7. Ograničite konzumaciju alkohola, a da biste izbjegli rak, nemojte ga uopće piti

8. Ne koristite proizvode za prevenciju raka

9. Majke, dojite svoju djecu

61353977-zena-dojenje-dojilja-dijete

10. Nakon dijagnoze raka, slijedite ove preporuke

Ne propustite