Premijer Benjamin Netanyahu: Izreal radi protiv Irana na tri fronta

Svijet
Premijer Benjamin Netanyahu: Izreal radi protiv Irana na tri fronta
.

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu izjavio je da Izrael radi protiv Irana na tri fronta - sprečava ga da nabavi nuklearno oružje, radi protiv njegovih položaja u Siriji i sprečava primopedaju naprednog sirijskog oružja Libanu, prenosi The Jerusalem post.

Prema njegovim rečima, napredno oružje namenjeno je protiv Izraela.

Naše je pravo da sprečimo proizvodnju i primopredaju tog oružja, dodao je.

"Režim u Teheranu je glavni faktor nestabilnosti na Bliskom istoku. Kampanja protiv njihove agresije još nije uvek gotova, i dalje je vodimo", rekao je Netanyahu.

On je naglasio da je u razgovarao sa državnim sekretarom SAD Mikeom Pompeom i da je zahvalio zbog toga što administracija američkog predsednika Donalda Trumpa ima čvrst stav prema nuklearnom sporazumu sa Iranom iz 2015. godine, kao i prema, kako je naveo, "agresiji" Irana u regionu.

Izraelski premijer je dodao da Izrael neće tolerisati napade iz Gaze, prenosi The Jerusalem post.

Razmjena vatre Irana i Izraela
Izrael je ovog meseca optužio Iran za raketiranje Golanske visoravni iz Sirije, te je odgovorio najjačim udarima u Siriji od početka rata 2011.

To je, ujedno, bila i najopsežnija vojna razmena između dva suparnika.

Izrael je tada saopštio da je pogodio na desetine iranskih vojnih meta, kao i pet sirijskih protivvazudšnih instalacija.

Benjamin Netanyahu je tom prilikom zapretio dodatnim akcijama u Siriji, upozorivši da će izraelska vojska napasti svaku državu koja napada njegovu zemlju, uključujući preventivne napade.

Iran je negirao izraelske tvrdnje da je izveo raketne napade na njihove snage na okupiranoj Golanskoj visoravni, nazvavši te tvrdnje "izmišljenim" i "neosnovanim".

 

Ne propustite