Nadutost, SVRABEŽ i akne otkrivaju ovu OPASNU bolest: Ne zanemarujte znakove koje vam tijelo šalje

Porodica i zdravlje
Nadutost, SVRABEŽ i akne otkrivaju ovu OPASNU bolest: Ne zanemarujte znakove koje vam tijelo šalje
.

Masna jetra je naziv za pretjerano difuzno nakupljanje neutralnih masti (triglicerida) unutar jetrenih ćelija zbog čega je jetra obično lagano do umjereno povećana. Drugi naziv je steatoza jetre.

j

Razvoj bolesti

Masna jetra nastaje kad nakupljanje masti u jetrenim ćelijama premaši normalnih 5% mase ovog organa. Može biti privremeno ili dugotrajno stanje koje samo po sebi nije škodljivo, ali upućuje na neki poremećaj u organizmu. Ukoliko se ne liječi može doprinijeti nastanku drugih bolesti. Ako se uzrok može otkriti i odstraniti moguće je ozdravljenje.

Jetra je organ odgovoran za preradu masti iz hrane u oblike koji se mogu pohraniti i koristiti u organizmu. Trigliceridi su jedan od oblika masti pohranjenih u organizmu te se koriste za dobivanje energije i stvaranje novih ćelija. Razgradnja masti u jetri može se poremetiti do niza razloga što dovodi do nakupljanja masti u jetrenim stanicama.

Masna jetra obično nije bolno stanje te može dugo vremena biti neprimijećena. U teškim se slučajevima jetra poveća i do tri puta te tada može biti bolna i osjetljiva. Nealkoholna masna jetra je nakupljanje masti u jetri koje nije uzrokovano alkoholom, a sve češće se dijagnosticira kod pretilih žena ili dijabetičarki.

Problem masne jetre sve je češći zbog nezdravog načina života, a svaki problem s jetrom treba liječiti što prije jer njeno slabljenje može biti veoma opasno po život Jetra je glavni čistač organizma – njena je uloga eliminacija toksina. U moderno doba jetra radi više nego ikada prije – ishrana bogata masnoćama, alkohol, pušenje i druge štetne navike oslabljuju njenu funkciju.

j2

Problem s jetrom se najčešće uočava na rutinskim pregledima kod ljekara, jer su simptomi često neodređeni i djeluju nepovezano. Zbog slabije funkcije jetre dolazi do kožnih problema, kao što su pojava tamnih mrlja, prištevi i svrbež. Takođe, može doći i do poremećaja u probavi, povišenja krvnog pritiska, nadutosti i nakupljanja vode u predjelu jetre, sve do pojave žutice – beonjače postaju žućkaste, kao i koža.

Štetne navike i masna jetra

j3

Masna jetra je naziv za sakupljanje masti u jetri što izaziva njeno blago povećanje. Nema simptoma, a najčešće se otkriva slučajno ili na sistematskom pregledu prilikom ultrazvuka. Česta je pojava kod ljudi koji konzumiraju veće količine alkohola te kod osoba s ametaboličkim sindromom. Metabolički sindrom skup je bolesti današnjice – prekomjerna težina, povećan krvni pritisak, šećerna bolest i povećani holesterol u krvi.

Na svaki od ovih faktora, pa tako i na masnu jetru, možemo sami uticati. Zdrava ishrana s puno voća i povrća, što manje ili potpuno izbacivanje prerađene, masne, slane i slatke hrane, svakodnevna primjerena fizička aktivnost i izbacivanje štetnih navika kao što su pušenje i konzumiranje alkohola.

Sikavica, artičoka i maslina

nn

Najpoznatija prirodna pomoć za jetru krije se u sikavici, odnosno glavnom aktivnom sastojku te biljke – silimarinu. Silimarin štiti ćelije jetre od toksina i raznih oštećenja i ubrzava njenu regeneraciju. Smatra se jednim od najboljih prirodnih lijekova za ublažavanje različitih poremećaja funkcije jetre.

Uz sikavicu, važna biljka s pozitivnim učinkom na jetru je i artičoka odnosno njeni listovi. Zahvaljujući visokom udjelu aktivnog sastojka cinarina i drugih korisnih supstanci, artičoka povoljno djeluje na prokrvljenost i regeneraciju jetre i smanjuje ukupan nivo masnoća i holesterola u krvi. Iako nije možda toliko poznata po svom djelovanju na jetru kao sikavica i artičoka, biljka s hepatoprotektivnim svojstvom je i maslina bogata oleuropeinom.

Liječenje

j1

Do ozdravljenja dolazi liječenjem stanja koje je uzrokovalo nastanak masne jetre i pomoćnom terapijom.

Pravilna prehrana, apstinencija od alkohola, štetnih lijekova ili hemikalija, liječenje postojećih metaboličkih poremećaja, redovna kontrola dijabetesa, smanjenje tjelesne mase, liječenje poremećaja probave, nadoknada vitamina i minerala itd. obično dovodi do oporavka.

U alkoholnoj masnoj jetri postepeni nestanak masti iz jetre nastupa nakon 5-8 sedmica odgovarajuće prehrane i apstiniranja od alkohola. Kod trudnica s masnom jetrom preporučuje se izazivanje poroda ako je trudnoća dovoljno visoka.

Prognoza

j5

Masna jetra je stanje koje se može izliječiti ako se prepozna i na vrijeme pruži liječnički savjet i pomoć. Kod nekih pacijenata postoji sklonost razvoju drugih jetrenih poremećaja, što ovisi o trajanju i težini stanja. Kod trudnica masna jetra može ugroziti život i majke i djeteta.

Teška oštećenja jetre mogu zahtijevati i njenu transplantaciju. Alkoholna masna jetra može biti praćena upalom, odumiranjem jetrenih stanica i cirozom.

Mikrovezikularna masna jetra ima nagao nastup te ako pacijent preživi moguće je ozdravljenje. Nealkoholna masna jetra općenito ima dobru prognozu s rijetkim pogoršanjima bolesti.

Prevencija

j4

Sprječavanje masne jetre moguće je pravilnom, uravnoteženom prehranom, zdravim životnim stilom te apstinencijom od alkohola. Kod trudnica su potrebni kvalitetni i česti pregledi kako bi se ovo stanje rano prepoznalo i na vrijeme liječilo. Kako bi se spriječio Reyev sindrom djeci se ne bi smjeli davati lijekovi koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (Aspirin, Andol) za liječenje gripe i drugih virusnih bolesti.

Ne propustite