OVO SU BEZAZLENI ZNAKOVI RAKA: Ignorisao sam ih, sad je prekasno

Porodica i zdravlje
OVO SU BEZAZLENI ZNAKOVI RAKA: Ignorisao sam ih, sad je prekasno
.

Karcinom je naziv za zloćudnu novotvorinu (zloćudni tumor ili rak) čije su tumorske stanice podrijetla epitelnih stanica.

Karcinom nekog organa nije isto što i rak nekog organa, iako je kod mnogih organa karcinom najčešća vrsta raka (zloćudne novotvorine, zloćudnog tumora) koja zahvaća neki organa.

r

Epitelne stanice su rasprostranjene u čitavom tijelu tako da se karcinom može javiti u mnogim organima (npr. koža, pluća, bubreg).

U svijetu godišnje od raka umire 8,2 miliona ljudi, od toga 4,7 miliona muškaraca i 3,5 miliona žena.


No, kako doktori ističu od toga je četiri miliona smrti preuranjeno. U mnogim slučajevima smatraju liječnici, rana dijagnoza znači razliku između života i smrti pacijenata oboljelih od raka.

Istraživanje znanstvenika britanskog Cancer Researcha pokazalo je da većina oboljelih od raka zanemaruje prve simptome bolesti smatrajući ih nevažnim. Kašalj, upala koja nikako da se smiri, neobjašnjivi gubitak težine samo su neki od znakova koji vas upozoravaju da potražite liječnika i mogu upućivati na neku ozbiljniju bolest.

Promjene izgleda madeža

r1

Melanom, najsmrtonosniji oblik raka kože, može se pojaviti bilo gdje na tijelu, ali najčešće se javlja na leđima, nogama, rukama i licu, pa čak i ispod noktiju. Posebnu pozornost treba posvetiti pregledu madeža i zbog bilo kakve promjene poput oblika, boje ili krvarenja madeža treba potražiti savjet liječnika. Naravno ne mora svaka promjena na madežu biti indikator melanoma.

Naglo mršavljenje

r2

Ako gubite na težini, a niste na nekoj dijeti ili režimskoj prehrani, ne zanemarujte taj znak. Većina ljudi s rakom gubi na težini. Neobjašnjiva promjena u težini od četiri ili više kilograma je upozoravajuća i najčešće se događa kod karcinoma gušterače, želuca, jednjaka ili pluća. No, isto tako britanski stručnjaci naglašavaju da male promjene u tjelesnoj težini tijekom vremena su normalne.

Stalni kašalj

r3

Većina karcinoma pluća u početku nema nikakve značajnije simptome koji bi upućivali na bolest. Oni se u većini slučajeva javljaju kada je bolest uznapredovala. Ipak, postoje neki simptomi koji se javljaju u ranom stadiju nekih vrsta raka pluća. Kašalj koji ne prolazi ili promjene u kroničnom kašlju mogu biti rani pokazatelj bolesti. Osim toga, bol u prsima povezana s kašljem, promuklosti a pogotovo iskašljavanje krvi znakovi su koje ne treba zanemarivati.


Pojava kvržica

r7

Pojava kvržica ili zadebljanja tkiva na bilo kojem dijelu tijela ne treba zanemarivati. Stručnjaci American Cancer Societyja naglašavaju da se u nekim vrste raka dojke umjesto kvržica može pojaviti crvena ili zadebljala koža.

Rana koje ne zarasta

Zbog rane koja ne zacjeljuje ni nakon nekoliko tjedana potražite pomoć liječnika. Rak kože najčešće ne boli, ali može svrbiti ili krvariti, upozoravaju liječnici.

 

Ne propustite