CRNA GORA: Danas biraju vlast u Podgorici i deset općina

Region
CRNA GORA: Danas biraju vlast u Podgorici i deset općina
.

CRNA GORA - U glavnom gradu glasalo je do 17 satiI 49 posto birača, što je manje nego na predsjedničkim izborima ove i parlamentarnim 2016. godine
Marinović o lokalnim izborima u Crnoj Gori

Mjesec i po nakon predsjedničkih izbora, građani glavnog grada Crne Gore i još deset opština u nedjelju biraju i lokalnu vlast na izborima.

Izbori u glavnom gradu posebno privlače pažnju, jer pravo glasa ima oko 135 hiljada ljudi, što je gotovo četvrtina biračkog tijela Crne Gore.

Prema podacima Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) u Podgorici je do 17 sati glasalo 49 odsto birača u tom gradu.

To je manja izlaznost nego na parlamentarnim izborima 2016. (64%) i nedavnim predsjedničkim izborima (54%).

Manje nepravilnosti na izborima
CeMI bilježi manje nepravilnosti na pojedinim biračkim mjestima. 

Tako je na jednom biračkom mjestu u Podgorici član biračkog odbora zaokružio listić nepismene osobe na osnovu njene usmene izjave, što je protivno propisima.

U Pljevljima je, građanin, na osnovu lične karte druge osobe, preuzeo glasački listić za tu osobu, odnio ga u automobil, a zatim ga vratio i ubacio u glasačku kutiju, što, takođe nije u skladu sa zakonom. 

U blizini pojedinih biračkih mjesta posmatrači CeMI-ja uočili su političke aktiviste koji vrše evidenciju birača.

Inače, na izbore u glavnom gradu i vlast i opozicija izlaze "u nekoliko kolona".

Vladajuća Demokratska partija socijalista na izbore u prijestonici izlazi u velikoj predizbornoj koaliciji sa Bošnjačkom strankom (BS), Demokratskom unijom Albanaca (DUI), Liberalnom partijom, Crnogorskom i Pozitivnom Crnom Gorom.

Nosilac njihove izborne liste biće Ivan Vuković (DPS).

Druga članica aktuelne vlasti u Podgorici, stranka Socijaldemokrata (SD) izlazi samostalno, a nosilac njene izborne liste je Ðorđije Suhih.

Razjedinjena opozicija
Na opozicionom polu je situacija još složenija jer će crnogorska opozicija izaći na izbore više podijeljena i razjedinjena nego na upravo održanim predsjedničkim, kada je Milo Ðukanović do nogu potukao svoju političku konkurenciju.

Pet opozicionih političkih opcija koje su na predsedničkim izborima podržale Mladena Bojanića izlaze na podgoričke izbore "u tri kolone".

Demokratski front (DF) i Socijalistička narodna partija (SNP) izlaze zajedno pod sloganom "Sve za moj grad", a nosilac njihove izborne liste biće potpredsjednik Nove srpske demokratije, jedne od članica Demokratskog fronta, Slaven Radunović.

Demokratska Crna Gora i Građanski pokret "URA" čine izborni savez - Za 21. vijek, a predvodi ih Vladimir Čađenović (Demokrate).

Najveća izlaznost u Šavniku
Ujedinjena Crna Gora na lokalu izlazi samostalno, nosilac liste je Danilo Jokić.

Koaliciju "Građanski savez za promjene" koju čine Socijaldemokratska partija (SDP) i Demos predvodi Ivan Vujović, član Predsjedništva SDP.

Pravu Crnu Goru (PCG), koja na izbore izlazi samostalno, predvodi Vladislav Dajković.

Pored glasanja u Podgorici, istovremeno se održavaju i izbori u Šavniku, Žabljaku, Baru, Plavu, Rožajama, Pljevljima, Danilovgradu, Bijelom Polju, Kolašinu i gradskoj općini Golubovci.

Najveća izlaznost do 17 sati zabeležena je u Šavniku, gde je prema podacima CeMI-ja glasalo 80,5 odsto birača, kao i u Žabljaku (68,1 odsto) i Kolašinu (66,7 odsto). 

Biračka mesta otvorena su jutros u sedam sati, a zatvaraju se u 20 sati. 

Ne propustite