Hvala Spaha, Miske i Vedo

Fudbal
Hvala Spaha, Miske i Vedo
.

U ponedjeljak, 28. maja 2018. godine u Zenici na stadionu Bilino polje u 18 sati Fudbalski/Nogometni savez Bosne i Hercegovine organizovat će oproštajnu utakmicu u čast Emira Spahića, Zvjezdana Misimovića i Vedada Ibiševića, naših reprezentativaca koji su ostavili neizbrisiv trag proteklih godina, a posebno prilikom plasmana i nastupa na do sada jedinom velikom takmičenju, Mundijalu u Brazilu 2014.

Emir Spahić, popularni Spaha, rođen je 18. augusta 1980. u Dubrovniku. Tokom karijere igrao je za hrvatski GOŠK, Zagreb, bh. Čelik, ruski Šinnik iz Jaroslavlja, moskovske Torpeda i Lokomotive, Anži Mahačkale, francuski Montpellier, špansku Sevillu, te njemački Bayer Leverkusena i HSV-e. Već u mladoj selekciji, odazvao se u reprezentaciju BiH, gdje je sakupio 21 nastup, a potom je jedan od najboljih naših odbrambenih igrača nastavio igrati i u A selekciji postigavši svoj prvi pogodak protiv Japana 28. februara 2006. u Dortmundu. Inače je postigao šest golova u reprezentativnom dresu u 93 nastupa. Bio je blizu stotke, koju su već navijači bili spremni ispisati na njegovom reprezentativnom dresu. Na Baščaršiji su privatnici itekako „trljali ruke“, jer bi taj dres išao „ko halva“.

A kad je riječ o Spahinim dresovima, gdje god da je igrao rado ih je poklanjao, a posebno u humanitarne svrhe na koje se akcije redovno odazivao sa svojim saigračima iz reprezentacije. Istina i kad je davao, uvijek se vodio onom poznatom „tako da mu lijeva ruka, ne zna šta je dala desna“. Inače, ostat će zlatnim slovima upisano da nas je popularni Spaha vodio kao kapiten na Mundijalu u Brazilu i nikada nećemo zaboraviti sliku prve utakmice protiv Argentine na legendarnoj Marakani.

Zvjezdan Misimović, popularni Miske, rođen je 5. juna 1982. u Minhenu. U njemačkoj je prošao školu fudbala, čuvenom Bayernu, gdje je i zaigrao za prvi tim, a potom je nastupao za VfL Bochum, FC Nürnberg, VfL Wolfsburg, Galatasaray, ruski Dinamo Moskva, te kineski Guizhou Renhe. Najviše ga pamtimo u dresu Wolfsburga sa kojim je osvojio njemačku Bundesligu, te bio najbolji asistent lige svom saigraču iz reprezentacije Edinu Džeki, najboljem strijelcu. Prije  bh. reprezentacije odigrao je samo jednu utakmicu za mladu reprezentaciju tadašnje SR Jugoslavije, a Hasan Salihamidžić je najzaslužniji za njegov dolazak u svlačionicu Zmajeva. Prvijenac u dresu bh. reprezentacije postigao je 12. marta 2004. na prijateljskoj utakmici protiv Luksemburga, a ukupno je nekadašnji kapiten 25 puta zatresao mrežu u 83 nastupa.

Popularni Miske nas je najviše podsjećao na legendarnog Safeta Sušića, a upravo mi se najviše u sjećanju urezao jedan reprezentativni trening u Hrasnici, kako ga tadašnji selektor na terenu podsjeća, pokazuje mu njegov čuveni „Papetov zadnji pas“, koji je i Miske itekako znao uputiti. Nažalost, jedan takav će ostati upamčen na Mundijalu u Brazilu protiv Nigerije. Sudije su poništile reguralan gol Edina Džeke, na fenomenalnu asisstenciju Misimovića. I danas bh. navijači postavljaju taj snimak pod naslovom „Nije bio ofsajd“.

Vedad Ibišević, popularni Vedo, rođen je 6. augusta u Vlasenici. Prve fudbalske korake napravio u klubu Zmaj od Bosne iz Tuzle, a potom je sa porodicom otišao u inostranstvo, gdje je nastupao u omladinskim pogonima za Baden (Švicarska), Roosevelt High School, St. Louis Billikens, Chicago Fire (USA). Vedini sjajni nastupi preko Antlantika su izazvali veliku pažnju i vrlo brzo se vraća na Stari kontinent, gdje su ga već tada tražili evropski velikani, poput francuskog PSG- za koji je i nastupao, zatim za Dijon, te njemačke Aachen, Hoffenheim, VfB Stuttgarta i Herthe BSC. Teška povreda križnih ligamenata su ga nakratko odvojili od travnjaka, ali uporni i plemeniti Vedo se vraća i nastavlja svoju uspješnu, posebno reprezentativnu karijeru. Već u mladoj selekciji, odazvao se u reprezentaciju BiH nakon televizijskog nastupa u „Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem“ na koji je došao sa čuvenim bh. književnikom Mirsadom Mirzom Sinanovićem, koji je jedan od najzaslužniji što je Vedo zaigrao za domovinu.

Za mladu selekciju je odigrao pet utakmica, postigavši jedan gol, a za „A“ selekciju u 82 nastupa, pogodio je 28 puta, od toga dva historijska pogotka, 15. oktobra 2013. protiv Litvanije za plasman na Mundijal, a na premijeri u Brazilu 15. juna 2014. u utakmici protiv Argentine, Vedad Ibišević je postigao prvi pogodak za Bosnu i Hercegovinu na svjetskim prvenstvima. Na kraju, šta reći, hvala ti Spaha, Miske i Vedo, u ime svih Bosnaca i Hercegovaca.

Piše: Muhamed Bikić, Novi.ba

Ne propustite