Zvizdić izjavio da je njegova odluka o odustajanju od kandidature konačna

Vijesti
Zvizdić izjavio da je njegova odluka o odustajanju od kandidature konačna
.

Predsjedavajući Vijeća ministara, potpredsjednik Stranke demokratske akcije Denis Zvizdić, rekao je u intervjuu za ''Vijesti.ba'' , da je njegova odluka konačna i da se neće kandidovati za člana Predsjedništva BiH.

Pred današnju stranačku konvenciju, Zvizdić je rekao da je svoju odluku o odustajanju od kandidature jasno prezentirao i argumentovano obrazložio na redovnoj sjednici Predsjedništva SDA.

''Takvu odluku i dalje smatram ispravnom, i zbog toga je i ne namjeravam mijenjati, ali je zbog uvaženih članova SDA i konvencije mogu još jednom kratko pojasniti. Dakle, suština rasprave na sjednici Predsjedništva SDA se vodila oko dva koncepta. Onaj koji sam ja zagovarao je bio baziran na prijedlogu koji bi, kroz podršku i izbor jednog od predloženih kandidata sa terena, vodio ka neophodnom postizanju punog jedinstva stranke.

Želim ponoviti i podvući da sam u obrazloženju moga stava posebno naglasio da taj kandidat ne moram biti ja, bez obzira na dobiveni broj kandidatura sa terena, nego da to može biti bilo koji od nominiranih kandidata koje nam je dostavila kadrovska komisija, a o kojem Predsjedništvo postigne punu saglasnost. Taj kandidat bi onda bio promoviran na konvenciji stranke što bi poslalo poruku o postignutom jedinstvu.

Drugi koncept je bio da se sa većim brojem kandidata ide na konvenciju na kojoj bi se skoro isti članovi SDA koji su već jednom, i uglavnom preferencijalno, predložili kandidate, opet izjašnjavali o praktično istim kandidatima. Smatrao sam da postoji nelogičnost u ovakvoj proceduri, te da ista može voditi ka fragmentaciji umjesto ka punom jedinstvu, što i jeste bio jedan od ključnih razloga za odluku o odustajanju koju sam donio. Predsjedništvo se ipak, glasovima 12:11, odlučilo za drugu opciju'', kazao je Zvizdić.

Ne propustite