SPRIJEČITE BOLESTI: 8 znakova da vašem organizmu nedostaje ovaj važan mineral!

Porodica i zdravlje
SPRIJEČITE BOLESTI: 8 znakova da vašem organizmu nedostaje ovaj važan mineral!
.

Jod je element u tragovima koji je ključan za mnoge životne funkcije zato što sudjeluje u proizvodnji hormona štitnjače.

Ovo su znakovi da vašem organizmu nedostaje jod:

OTEČEN VRAT

1
Štitna žlijezda je smještena u vratu. Naticanje ovog dijela tijela ukazuje na poremećaj sa štitnjačom i ukazuje na to da vam nedostaje jod.


DEBLJANJE

2
Ako primijetite neuobičajeno dobijanje kilograma, a ne možete da ih povežete sa promjenama navika u ishrani ili vježbanju, bilo bi dobro da prekontrolišete nivo joda. Nedovoljno joda dovodi do hipotireoidizma što često rezultira neočekivanim gojenjem.


UMOR

3
Osjećaj neuobičajenog umora ili slabosti može nastati ako ne unosite dovoljno nutrijenata ili ako vaša štitna žlijezda radi sa oslabljenom funkcijom jer joj nedostaje joda.


KOŽA SE PERUTA

4
Koža je najveći organ našeg tijela i naravno, štitna žlijezda igra veliku ulogu kako bi ona bila glatka i zdrava. Međutim, ako štitna žlijezda ne dobija dovoljno joda da distribuira hormone kako bi trebalo, vaša koža će reagovati perutanjem.


GUBITAK KOSE

5
Kao mnogo stvari, tako je i rast naše kose pod uticajem hormona i povezan sa štitnom žlijezdom. Gubitak kose može nastati i uslijed drugih faktora, kao što su naslijeđe, upotreba lijekova, životna dob. Međutim, ako se ovi faktori ne mogu primeniti na vas, možda bi trebalo da uzmete u obzir da je odgovorna vaša štitna žlijezda i da provjerite nivo joda.


OSJEĆAJ HLADNOĆE

6
Čak i kada je napolju toplo vama je hladno. Tjelesna temperatura je jedna od mnogih funkcija pod kontrolom štitne žlijezde i kao takva, simptom hipotireoidizma.


NEPRAVILAN RAD SRCA

7
Funkcija kardiovaskularnog sistema još je jedna funkcija pod ogromnim uticajem štitne žlijezde. Srce je ciljni organ hormona štitne žlijezde. Nepravilan srčani rad ide ruku pod ruku sa manjkom joda u sistemu i činjenicom da kao rezultat toga, hormoni štitne žlijezde nepravilno funkcionišu.


PROBLEM SA PAMĆENJEM

8
Mada mnogi problemi sa učenjem ili pamćenjem koje neko može da iskusi, mogu biti genetski, nivo joda je povezan sa budnošću i inteligencijom. Zapravo, blagi deficit joda tokom tudnoće povezan je sa niskom inteligencijom kod djece.

Ne propustite