IZETBEGOVIĆ: Dodik je simpatičan na kafi, ali je ne smijemo piti u Banjaluci

Bosna i Hercegovina
IZETBEGOVIĆ: Dodik je simpatičan na kafi, ali je ne smijemo piti u Banjaluci
.

Na gostovanju u emisiji ''Kopča'' na TV1, Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović govorio je o odličnim odnosima sa turskim predsjednikom Recepom Tyypom Erdoganom, međutim šta je sa odnosima sa političarima u BiH.

Prokomentarisao je skup Erdogana koji se održao u Sarajevu 20.maja 2018., te se izjasnio o tome da li je taj skup iskoristio za promociju vlastite stanke i da li je htio ostaviti jak utisak na Bošnjake tim potezom.

''Nije mi to bila namjera. Bila mi je namjera pomoći svom prijatelju, da toga dana ostvari ono što je namjerio. Cilj nije bio promocija, ali političari koriste svaku priliku da pošalju jake poruke da povećaju šanse svoje stranke'', kazao je Izetbegović

bakir-izetbegovic-810x540

Kada je riječ o domaćoj političkoj sceni, Predsjedavajući Predsjedništva BiH je imao itekako zanimljiv komentar. On je objasnio zbog čega bolje odnose ima sa predsjednikom Turske, nego sa domaćim političarima.

''Zato što sa svim tim liderima koji su udaljeni od BiH imamo dobre, korektne odnose i u najmanju ruku nemamo problema s njima. A onda kako se približavate BiH počinju problemi. Sa susjedima imate probleme, a onda naručito unutar BiH imate jednu stalnu borbu za vlast, borbu za prevlast i borbu za dominaciju i borbu za protiv dominacije.

Bosanskohercegovački Ustav je toliko kompliciran da rađa konfiklte. Sa onakvim emocijama i pogledima na prošlost i sa zemljom kakva je bila prije 25 godina, napravit zemlju sa 13 ustava i sa 14 zakonodavnih tijela i sa 5-6 partnera, dešavaju nam se uporno te stvari.

Političari su bili pod pritiskom Međunarodne zajednice, koja im govore šta da rade a kako se taj pritisak popustio jezik im se odvezao.'', kazao je Izetbegović pa dodao:

bakir-i-erdogan

''Mislim da moramo proći kroz jedan proces sazrijevanja, morati ćemo pojednostaviti sistem u BiH, smanjiti broj tih aktera, smanjiti broj ustava, smanjiti broj regija u BiH, kantona,entiteta i pojednostaviti BiH, naraviti evropske i ekonomske regije''

Bakir Izetbegović na gostovanju u emisiji ''Kopča'' na TV1, kazao i da je Milorad Dodik simpatičan dok piju kafu, ali je ne želi popiti s njim u Banjaluci.

''Sa Dodikom sam napravio taj koordinacioni mehanizam koji je iznio ovaj upitnik za EU, što se tiče Dodika on je ovako za sjedenje ta ručkom ili kafi simpatičan sagovornik. Svaki put kad smo se sreli nije bilo napetosti, ali to su različite politike, čovjek govori da će rasturiti BiH i da je ona propali projekat, vrijeđa povratnike, vrijeđa Bošnjake, ne da im Bosanski jezik. Dakle jako teške poruke šalje, ne mogu ja sa takvim čovjekom otići, pa u Banjaluci pit kafu, povrijedio bih vlastiti narod.''

dodik-i-izetbegovic-810x539

A o predsjedniku HDZ-a, Draganu Čoviću kazao je da mora imati više razumijevanja za bošnjački narod, te da će teško doći do izmjena Izbornog zakona do izbora u oktobru.

Zaključio je i da će SDA trajati dok treba narodu, te smatra kako je njegova stranka glavni zaštitnik BiH.

Ne propustite