Koševske analfabete po starom: Nastavlja se egzodus mladih i perspektivnih igrača, a čelnici mirno sjede i gledaju!

Fudbal
Koševske analfabete po starom: Nastavlja se egzodus mladih i perspektivnih igrača, a čelnici mirno sjede i gledaju!
.

Nekadašnji fudbaler Sarajeva Emir Hadžić imenovan je za koordinatora za sportski segment tima s Koševa. Naime, riječ je o funkciji koja je najbliža onoj sportskog direktora, a Hadžić je jučer i službeno predstavljen. Interesantno da je ovu funkciju prethodno obnašao u Olimpiku.

"Upravi kluba i navijačama zahvaljujem na podršci, kao i imenovanju. Presretan sam jer sam došao u klub gdje sam proveo najljepše dane kao igrač. Velika je ovo privilegija za mene, ali još veća obaveza i odgovornost. U Sarajevu sam stekao reputaciju kao igrač i gdje god sam bio htio sam biti najbolji. Želim to biti i na ovoj funkciji", poručio je na početku Hadžić.

Naglasio je da je jedan od prioritetnih ciljeva povratak navijača koji su u bojkotu na stadion. 

"Cilj je napraviti što bolju komunikaciju s Akademijom i prvim timom, budući da trebamo promovisati što više igrača. Ipak, moramo i dovesti adekvatna pojačanja koja će to biti u pravom smislu riječi", dodao je. Također je istakao i da će se sve učiniti da igrači s Koševa više ne odlaze bez odštete (kao što je to bio slučaj s Duljevićem i sada Sarićem).

saric

"Trebamo analizirati tržište i sagledati igrače iz Premijer lige BiH. Uvijek je bolje dovesti domaćeg kvalitetnog igrača, nego stranca. Bazirat ćemo se i na strano tržište, ali strani igrač mora donijeti prevagu, biti duplo bolji od domaćeg, da bi se to isplatilo. Istina, nemamo puno vremena, moramo odmah početi s radom i traženjem pojačanja", zaključio je Hadžić, otkrivši da je već razgovarao sa šefom struke Husrefom Musemićem i da će uskoro biti sastavljena transfer lista.

A već je poznato nekoliko imena koja napuštaju Koševo. Rezervni čuvar mreže Adi Adilović će okačini kopačke o klin i raditi kao trener golmana, novopečenom reprezentativcu Elvisu Sariću ističe ugovor i sigurno ga neće produžiti. Također, siguran u rubrici odlasci je i stoper Saša Novaković, a njemu će se pridružiti mladi i perspektivni Elvedin Herić. Jedan od najvećih koševskih talenata nije dobio odgovarajuću priliku da pokaže šta zna u bordo dresu i već je raskinuo ugovor. Još jedan od katastrofalnih poteza čelnika Bordo kluba, sasvim sigurno. Neki premijerligaški klubovi su već iskazali interes za igračem koji je prošao sve reprezentativne selekcije i sigurno mu neće biti teško naći novi klub.

hera

Ljubimac navijača Said Husejinović također sigurno napušta svlačionicu, a čini se i makedonski napadač Marjan Altiparmakovski. Njima ugovori ističu 30. juna, a biće već nakon prozivke slobodni da potraže nove sredine. Upravo ova dva igrača bila su i veliko razočarenje, pogotovo Makedonac koji jedva da je upisao pokoji minut na Koševu. Tako se samo ispostavilo da je u proteklom periodu vođena katastrofalna klupska politika, jer kako drugačije objasniti da su ponajbolji igrači i reprezentativci Haris Duljević i Elvis Sarić potpuno besplatno otišli s Koševa. A imali su status standardnih prvotimaca, iako se znalo da neće produžiti ugovor. Ovim se jasno išlo na uštrb samog interesa kluba i svugdje bi neko odgovarao za taj propust, ali očito u Sarajevu to odavno nije slučaj.

said
Također, prodana ili protjerana je plejada mladih igrača, poput Mihojevića, Sadikua, Hadžića, Smajlagića, Rondića i drugih, koji su apsolutno dokazali da su čelnici Sarajeva potpune fudbalske analfabete. Navijače je pogotovo pogodio razlaz s perspektivnim Herićem, koji je u utakmicama kada je dobio priliku pokazao da apsolutno zaslužuje dres Sarajeva. Tako je posljednji put zaigrao u pretporšlom gradskom derbiju na Grbavici, ušavši s klupe i namjestivši jedini pogodak svog tima. Nakon toga, nigdje ga više nije bilo, a zašto je to tako trebao bi odgovoriti i Husref Musemić. Popularni Hus jeste legenda kluba, ali ove sezone imao je niz pogrešnih odluka za koje je uvijek nalazio neko opravdanje. Pravi stručnjak treba nekad krivicu preuzeti i na sebe, a dva poraza u gradskim derbijima itekako mu idu na dušu. Ma šta on da tvrdio...

musemic
Kako se bliži ljetni prijelazni rok sve je izvjesnije da će mladi igrači poput Mujakića i Šabanovića naći se u izlogu, kao i sjajni Adukor, dok na Koševu po ustaljenom i izlizanom principu uporno tvrde da je cilj zadržati mlade igrače. Baš kao što je bio slučaj i s Herićem, zar ne?! Nevjerovatno da već nekoliko prijelaznih rokova je katastrofalno odrađeno, a najodgovorniji nisu položili račune. Valjda su u Bordo klubu konačno naučili poneku lekciju, pa ubuduće neće potpuno besplatno gubiti reprezentativce i ponuditi ih na pladnju budućim klubovima, u top formi. Jer ukoliko se ta praksa nastavi, o nekom većem iskoraku ne možemo ni pomisliti. Pa ni u Premijer ligi, a kamoli u Evropi...

Piše: Mirza Hadžijusufović, Novi.ba

Ne propustite