ODUŠEVIT ĆE VAS: Ovi 'mali' kulinarski trikovi će vam uštedjeti vrijeme i novac!

Praktična žena
ODUŠEVIT ĆE VAS: Ovi 'mali' kulinarski trikovi će vam uštedjeti vrijeme i novac!
.

Neke stvari nam se čine ispravnim, jer imamo naviku da ih radimo na taj način. Ali takvo ponašanje u kuhinji nas sprječava da otkrijemo naše kulinarske talente ili čak odustanemo od želje da kuhamo.

Ovi trikovi vaše kuhanje će učiniti jednostavnim i zabavnim:

Zabilježite koje se povrće ne smije čuvati u hladnjaku.

k1

Mnogi još uvijek pohranjuju sve svoje voće i povrće u hladnjak kako bi ih navodno čuvali duže. Međutim, to je pogreška: krumpir, paradajz, banane i jabuke najbolje se čuvaju bez hladnjaka.

Odledite meso u hladnjaku.

k2

Meso treba unaprijed odmrzavati. Stavite ga u prikladnu posudu i ostavite u hladnjaku dok se ne odmrzne. Nemojte ostavljati meso u vodi ili, pogotovo, u toploj vodi jer to uništava ukus i izgled istog.

Nemojte koristiti blendere za pripremanje pire krumpira.

k3

Blenderi čine pire viskoznim i ljepljivim, nije lagan i prozračan.

Nemojte držati mlijeko na vratima hladnjaka.

k4

Vrata hladnjaka nisu idealno mjesto za pohranu mliječnih proizvoda, jer je u njima temperatura nešto viša, osim toga stalno otvaranje vrata dovodi do premjena temperatre, skraćujući trajanje mlijeka.

Miješajte tjesteninu kad je kuhate.

k5

Nije tajna da se tjestenina treba staviti u kipuću vodu. No, ne znaju svi da je trebate miješati u prvih nekoliko minuta da se tjestenina ne slijepi jedna za drugu ili na dno posude.

Nemojte otvarati pećnicu tokom pečenja.

k6

Otvaranjem pećnice smanjujete temperaturu.

Ako želite provjeriti svoje tijesto, uključite svjetlo unutar pećnice. Samo otvorite nekoliko minuta prije nego što je sve gotovo, kada je tijesto već napuhano.

Pohranite kruh u hladnjak.

k7

Kruh treba čuvati na hladnom i suhom mjestu - tj. u hladnjaku. Samo pazite da je dobro upakovan kako ne bi pokupio mirise.

Koristite ocat umjesto dodavanja više soli.

k8

Bogati i slan okus postiže se s limunovim sokom i balsamikom, jabukovim ili vinskim octom, a ne puno soli. Pazite da isparite ocat dok kuhate.

Pripremite pržena jaja u mikrovalnoj pećnici.

k9

Priprema  prženih jaja je jednostavna, ali može biti jednostavnija ako ih kuhate u mikrovalnoj pećnici. Dovoljno je napraviti malu rupicu s nožem ili iglom u žumanjku da biste ga skuhali iznutra i izvana. Zatim stavite jaja u mikrovalnu pećnicu 45 sekundi.

Za snijeg od bjelanjaka koristite 'topla' jaja

k10

Za savršenu teksturu baze za kremu koristite bjelanjke na sobnoj temperaturi. Također je važno da ih pravilno odvojite od žumanjaka.

Napravite pizzu s hrskavim tijestom.

k11

Ako kuhate pizzu kod kuće i želite dobiti zlatnu hrskavu koru, trebali biste poduzeti nekoliko koraka unaprijed.

Prva opcija: stavite tijesto u pećnicu 2-3 minute prije stavljanja ostalih sastojaka na nju. To će štititi tijesto od vlage - na primjer, rajčice.

Druga mogućnost: stavite tijesto na zagrijanu posudu, a zatim dodajte priloge.

Koristite nekoliko dasaka za rezanje

k12

U vašoj kuhinji trebate imati barem dvije daske za rezanje: jednu za meso, a drugu za namirnice koje ne zahtijevaju kuhanje. To je neophodno jer sirovo meso može sadržavati opasne bakterije koje se kuhanjem ubiju.

Noževi za različite namjene.

k13

Nekoliko noža je potrebno za bilo koju kuhinju. Savršen broj je njih četiri: ''kuharov'' nož, univerzalni, nož za povrće i jedan za kruh.

Slijedite recept prilikom pečenja.

k14

Pečenje treba obaviti strogo prema receptu, inače kolači, muffini ili kolačići mogu završiti u smeću. Previše brašna, previše vrući maslac, pogrešna temperatura pećnice - sve će to utjecati na izgled i okus vašeg tijesta.

Ne propustite