Šest sati traje protest boraca ispred Parlamenta Federacije BiH

Vijesti
Šest sati traje protest boraca ispred Parlamenta Federacije BiH
.

Već šest sati bivši borci čekaju odluku ispred Parlamenta Federacije BiH..

Dok traje tematska sjednica, bivši borci mirno protestuju i već šest sati čekaju ispred Parlamenta FBiH.

Podsjećamo, ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH danas su se okupili bivši borci Armije RBiH i HVO-a. Bivši borci u borbi za svoja prava uoči današnje tematske sjednice posvećene boračkoj populaciji su blokirali cestu ispred Parlamenta.
Protesti su planirani paralelno s održavanjem tematske sjednice o stanju u oblasti boračko-invalidske zaštite i održavanjem sjednice Odbora za boračko-invalidska pitanja Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Federalno ministarstvo je navelo kako se iz zahtjeva pripadnika boračkih kategorija traži mjesečni borački dodatak za svaki mjesec proveden u odbrani RBiH, a koji u ukupnom mjesečnom iznosu ne može biti manji od minimalne penzije u Federaciji BiH.

Drugi zahtjev pripadnika boračkih kategorija je da se donese zakon o jedinstvenom registru pripadnika oružanih snaga RBiH i korisnika prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite koristeći preciznu ratnu evidenciju svih ratnih kategorija.

Treći zahtjev je da se provede u cijelosti Zakon o pravima boraca i članova njihovih porodica. Četvrti zahtjev je da se uvede ministarstvo branilaca u svim kantonima, ukinu uprave i 'za' u nazivu ministarstva.

Ne propustite