OPASNIJI JE NEGO ŠTO MISLITE: Za ove OPASNE POSLJEDICE konzumiranja šećera sigurno niste znali!

Porodica i zdravlje
OPASNIJI JE NEGO ŠTO MISLITE: Za ove OPASNE POSLJEDICE konzumiranja šećera sigurno niste znali!
.

Vjerovatno već svi znaju da šećer ima negativno utječe na naše zube i struk. Međutim, to nije jedini utjecaj, ili čak najgori, koji šećer ima u našem tijelu.

Ovo su još 4 razloga da kažete "ne" toj torti.

1. Šećer ubrzava starenje kože

s1

Kada dođe u krvotok, šećer se povezuje hemijski s proteinima poput kolagena i elastina koji osiguravaju mladost kože.

Prije svega, takva interakcija uništava proteine ​​(uništavanje kolagena i elastina dovodi do suhoće i bora na koži).

Drugo, proizvodi nove i štetne tvari. Na primjer, one čine kožu osjetljivijom na sunce, što je primarni faktor starenja.

2. Šećer potiče upalu

s2

Sposobnost šećera da pogorša upalu znači da promiče pojavu akni i bora na koži. Također povećava rizik od mnogih bolesti kao što je artritis.

Čak i kad pijemo zaslađen čaj, šećer postaje tlo za bakterije u već upaljenom grlu. Tako se ispostavlja da tradicionalne metode nisu samo beskorisne, već čak i štetne.

3. Šećer uzrokuje kardiovaskularne bolesti

s3

Tokom 20. stoljeća liječnici su mislili da se kardiovaskularne bolesti mogu spriječiti smanjujući potrošnju masti koje povećavaju razinu holesterola. Šećer je smatran manje opasnim od životinjskih masti, a ljudi su otišli na dijetu bez masti, ali nisu izbacili slatkiše.

U 21. stoljeću situacija se dramatično promijenila. Nedavne studije pokazuju da šećer značajno povećava razinu holesterola, sve dok olakšava njegovo ''lijepljenje'' na zidove krvnih žila koje su oštećene njime.

4. Šećer vas doslovno čini ludi

secer

Studije su pokazale da šećer može uzrokovati depresiju. To se događa jer šećer smanjuje razinu hormona BDNF.

Druge studije impliciraju da previše šećera može povećati anksioznost (s kojom s pokušavamo boriti jedući nešto slatko – ironija?).

I jedan eksperiment je pokazao da su štakori postali puno gluplji zbog šećera. Naučnici to povezuju sa svojstvom šećera da oštećuje veze stanica mozga odgovornih za učenje i pamćenje.

Ne propustite