I LJEKARI IH PREPORUČUJU: Ovo su najbolji prirodni laksativi, ispraznite crijeva bez napora

Porodica i zdravlje
I LJEKARI IH PREPORUČUJU: Ovo su najbolji prirodni laksativi, ispraznite crijeva bez napora
.

Patite li od zatvora, muči li vas svaki put kad morate na toalet, dobro bi bilo da probate neko od ovih rješenja...

Umjesto da odete do apoteke i kupite laksativ, probajte neki od ovih prirodnih.

Maslinovo ulje

Ne samo da je zdravo i ukusno, maslinovo ulje vam može pomoći da riješite problem konstipacije. U jutarnjim satima popijte kašičicu maslinovog ulja, a najbolji efekat ima ukoliko se uzme na prazan stomak. Možete dodati i malo limunovog soka da poboljšate ukus, jer je i limun inače odlična pomoć kod zatvora.

maslinovo

Kafa

Kofein je prirodni stimulans sistema za varenje, zato će vam šoljica kafe dobro doći ukoliko imate probleme sa zatvorom. Međutim, nemojte pretjerivati, jer previše kafe može imati sasvim suprotan efekat. Dovoljno je da u toku dana popijete dvije šoljice kafe.

kafa1

Hrana bogata vlaknima

Vjerovatno znate da je za prevenciju konstipacije veoma važna zdrava ishrana. Međutim, i neke zdrave namirnice mogu doprinijeti konstipaciji, zato je dobro da u organizam unosite i dovoljno vode. Namirnice koje povoljno utiču na rad crijeva su: mahunarke, kajsije, hleb od celog zrna žitarica, bobičasto voće, šljive, kruške, jabuke, orašasti plodovi, krompir...

stomak2

Soda bikarbona

Soda bikarbona je odličan lijek protiv konstipacije i stomačnih problema uopšte. Rastvorite kašičicu sode bikarbone u 1/4 šolje tople vode i popijte.

soda3

Šljive

Vjerovatno najpoznatiji prirodni lijek protiv zatvora su šljive. Ovo voće je veoma efikasno jer sadrži dosta vlakana i sorbitol, prirodni šećer. Sorbitol je prirodni ugljeni hidrat koji ima sposobnost razmekšavanja stolice. Ali, budite oprezni, previše sorbitola može izazvati gasove. Kako biste ublažili simptome, popijte čašu soka od šljiva (ili kompot od suhih šljiva) ujutru i jednu čašu u večernjim satima. Šljive možete jesti u svježem stanju ili osušene.

suhe-sljive

Ne propustite