NE MOŽE SOČNIJE: Pohovane tikvice sa sirom
Sočno, ukusno i osvježavajuće, jelo koje ćete dugo pamtiti.
Sastojci:
2 srednje tikvice, so, malo bibera, feta ili tvrdi sir po izboru isječen na pljosnate kvadrate ili pravougaonike, jaje, brašno, prezle.
Priprema:
Tikvice oprati i oljuštiti, pa ih isjeći po dužini na tanke, pljosnate trake. Posoliti i malo pobiberiti, pa ostaviti da odstoje i puste vodu. Ocijediti tikvice, pa uzimati po dvije trakice i napraviti od njih krst.
Na sredinu staviti pljosnati komad sira pa prebaciti trakice lijevo i desno i gore i dole i uviti listiće tikvica oko sira.
Zagrijati ulje u tiganju na umjerenoj temperaturi, ulupati jaja i pripremiti brašno i prezle. Uvaljati u brašno, umućeno jaje, pa u prezle i pohovati tikvice dok ne porumene.
Ispohovane tikvice ocijediti od viška masnoće na papirnom ubrusu.
Prijatno...