ZAŠTITITE AUTOMOBIL OD KIŠE: Automehaničari podijelili odlične savjete koje mora znati svaki vozač!

Tech
ZAŠTITITE AUTOMOBIL OD KIŠE: Automehaničari podijelili odlične savjete koje mora znati svaki vozač!
.

U ljetnim mjesecima kiša je prijeko potrebni predah od velikih vrućina. I dok s jedne strane imate romantiku s kišom i šoljom čaja u rukama, s druge strane imate šahtove, poplavljene i zakrčene ceste. Vrlo često naša vozila ispaštaju zbog lošeg vremena. Još veći problem je ako vaše auto nema dobro osiguranje. Ipak, možete se pripremiti unaprijed i na taj način spriječiti nepotrebni finansijski pritisak i stres.

Evo nekoliko stvari koje možete uraditi da zaštitite vaš automobil od kiše.

Najbitnije je da se pobrinete za to da vaš auto bude servisiran tako da se riješe svi mehanički problemi prije kišne sezone.

Klonite se poplavljenih cesta

imagee

Ukoliko se nalazite u području gdje su ceste poplavljene vodom, preporučuje se da prestanete voziti da bi spriječini nepotrebnu štetu na vašem vozilu. Samo pokretanje ili guranje vozila u takvim uslovima može dovesti do ozbiljnih oštećenja motora i električnog sistema. Najgore je to što vaše standardno osiguranje vozila možda neće pokriti troškove popravka kvarova u tom slučaju.

Ne opterećujte gume

Gume su u direktnom kontakcu s cestom takoe da njih trebate najprije provjeriti. Gume bi trebale rastjerati vodu ispod točkova tako da je dubina pneumatika od velike važnosti tokom kišne sezone. Dobre gume znače dobro prijanjanje na klizavim cestama, pogotovo autoputevima. Ako su gume istrošene najbolje je da ih zamijenite novima.

Očistite vjetrobran

wipers

Slaba vidljivost jedan je od glavnih uzroka nesreća i sudara tokom kišne sezone. Izloženost ljetnim vrućinama oštećuje brisače, stoga kada ljeto završi obavezno zamijenite brisače da bi osigurali dobru vidljivost kad krenu kiše. Ukoliko vozite bicikl, počastite se dobrom kacigom sa čistim vizorom. Izbjegavajte kacige sa zatamnjenim vizorom budući da one funkcionišu samo kada sunce sija. Pored toga, dodatni paket osiguranja vozila omogućit će pokrivanje troškova popravka i zamjene vozila koje bi inače vi sami morali snositi. 

Provjerite kočnice

Jake kiše donose klizave ceste i slabije prijanjanje. U takvim situacijama potrebne su vam pouzdane kočnice. Pakne u kočionom sistemu moraju biti u dobrom stanju da bi se spriječilo njihovo pucanje uslijed trenja. Vaše kočnice rade mnogo više u tim situacijama i najbolje je da ih provjeri stručna osoba. Možda ćete trebati novu papučicu, disk ili zamjenu ulja kočionog sistema.

Zaustavite hrđu

shutterstock-163707341

Vlaga generalno šteti vašem vozilu. Najgore što možete uraditi u kišnim uvjetima jeste pokrivanje vozila ili bicikla. Na taj način ćete samo podstaći hrđu. Umjesto toga, parkirajte u natkrivenoj garaži ili na nekom mjestu sa dobrom ventilacijom. Ukoliko se hrđa pojavi upotrijebite neko od sredstava za uklanjanje hrđe. Blatobrani također značajno štite vaše vozilo.

Zamijenite opremu

Svi mi u vozilu imamo osnovnu obaveznu opremu. Ipak, u kišnoj sezoni treba vam i nekoliko dodatnih stvari. Ako već nemate to u autu, uključite u opremu i jaku lampu i dobro uže za vuču, za svaki slučaj. Vodootporna oprema kao što su kabanice i čizme također mogu biti od koristi.

Osigurajte vozilo

Ukoliko već nemate osiguranje na vozilo, to je korak koji obavezno morate napraviti. Čak i obični standardni paket osiguranja može biti unaprijeđen dodatnim paketima. Standardno osiguranje vozila neće pokriti štetu nastalu na motoru ili drugim dijelovima sistema. Dodatak koji pokriva štetu na motoru osigurat će vam povrat troškova u slučaju štete nastale na motoru i nećete te troškove morati sami snositi.

Također možete postati korisnik jedne od 24/7 usluga koje omogućavaju pomoć na putu u bilo koje doba dana. Ako vam pukne guma, isprazni se rezervoar ili iskrsne bilo koji drugi problem uvijek postoji neko pouzdan ko vam može pomoći.

 

Ne propustite