NAPRAVITE "JAPANSKU TORTU": Ovoj poslastici niko neće odoljeti!
Danas vam donosimo recept za Japansku tortu, koja će vas zasigurno oduševiti okusom.
Potrebno vam je:
- 250 g kremastog sira,
- 50 g putera,
- 140 g šećera,
- 100 ml mlijeka,
- 60 g brašna,
- 20 g gustina,
- 6 jaja,
- sok ½ limuna,
- prstohvat soli
Za posluživanje:
- šećer u prahu,
- 5 kašičica pekmeza od šljive,
Priprema:
Puter i sir ostavite na sobnoj temperaturi da malo omekšaju. Razdvojite žumanca od bjelanaca. Bjelanca umutite mikserom dok se ne zapjene pa im dodajte šećer i prstohvat soli i nastavite da miješate dok se ne formira čvrst snijeg.
U posudu stavite sir i puter pa ih kremasto izmiksajte na najmanjoj brzini. Dodajte limunov sok i jedno po jedno žumance stalno miješajući. Umiješajte mlijeko, promiješajte brašno i gustin pa i njih umiješajte u smjesu od sira.
Kutlačom nježno izmiješajte bjelanca i sir.
Kalup za tortu s odvojivim okvirom (veličine 22 cm) obložite pek papirom s unutrašnje strane, a sa spoljašnje strane ga obložite aluminijskom folijom i to u bar tri sloja. U tako pripremljen kalup sipajte smjesu za tortu.
Renu zagrijte na 150 stepeni. Zagrejte 1,5 l vode do vrenja. Kalup stavite u veliki lim od rerne, pa sve zajedno u rernu, potom u lim sipajte ključalu vodu do polovine kalupa. Pecite 60 minuta i ni slučajno ne otvarajte rernu prije.
Pečenu tortu odmah izvadite iz rerne, pažljivo odmotajte foliju, odvojite kalup i skinite pek papir. Tortu po želji ukrasite šećerom u prahu i poslužite uz pekmez od šljiva.