NAPRAVITE "JAPANSKU TORTU": Ovoj poslastici niko neće odoljeti!

Praktična žena
NAPRAVITE "JAPANSKU TORTU": Ovoj poslastici niko neće odoljeti!
.

Danas vam donosimo recept za Japansku tortu, koja će vas zasigurno oduševiti okusom.

Potrebno vam je:

  • 250 g kremastog sira,
  • 50 g putera,
  • 140 g šećera,
  • 100 ml mlijeka,
  • 60 g brašna,
  • 20 g gustina,
  • 6 jaja,
  • sok ½ limuna,
  • prstohvat soli

Za posluživanje:

  • šećer u prahu,
  • 5 kašičica pekmeza od šljive,

 666-1000x0

Priprema: 

Puter i sir ostavite na sobnoj temperaturi da malo omekšaju. Razdvojite žumanca od bjelanaca. Bjelanca umutite mikserom dok se ne zapjene pa im dodajte šećer i prstohvat soli i nastavite da miješate dok se ne formira čvrst snijeg.

U posudu stavite sir i puter pa ih kremasto izmiksajte na najmanjoj brzini. Dodajte limunov sok i jedno po jedno žumance stalno miješajući. Umiješajte mlijeko, promiješajte brašno i gustin pa i njih umiješajte u smjesu od sira.

Kutlačom nježno izmiješajte bjelanca i sir.

Kalup za tortu s odvojivim okvirom (veličine 22 cm) obložite pek papirom s unutrašnje strane, a sa spoljašnje strane ga obložite aluminijskom folijom i to u bar tri sloja. U tako pripremljen kalup sipajte smjesu za tortu.

Renu zagrijte na 150 stepeni. Zagrejte 1,5 l vode do vrenja. Kalup stavite u veliki lim od rerne, pa sve zajedno u rernu, potom u lim sipajte ključalu vodu do polovine kalupa. Pecite 60 minuta i ni slučajno ne otvarajte rernu prije.

Pečenu tortu odmah izvadite iz rerne, pažljivo odmotajte foliju, odvojite kalup i skinite pek papir.  Tortu po želji ukrasite šećerom u prahu i poslužite uz pekmez od šljiva.

Ne propustite