Elon Musk je zaposlenicima poslao email koji ih je naučio važnu lekciju

Biznis
Elon Musk je zaposlenicima poslao email koji ih je naučio važnu lekciju
.

Tesla, kompanija za proizvodnju električnih automobila koju vodi Elon Musk, se tokom posljednjih nekoliko godina suočila sa mnogim problemima sa sigurnošću. Neprofitna organizacija Worksafe koja zagovara sigurnost na radnom mjestu nedavno je dobila naslovnice nakon što je iznijela informaciju da je stopa povreda u Teslinoj tvornici u Fremontu u Californiji 30 posto viša od industrijskoh prosjeka u 2014. i 2015. godini.

Unatoč tome, Musk insistira da je sigurnost prioritet broj jedan u Tesli. Po njegovim tvrdnjama, aktivnosti koje je kompanija provela u posljednje vrijeme kao što je unajmljivanje nekoliko hiljada novih zaposlenika kako bi se rad počeo odvijati u tri smjene i kako bi se smanjio prekovremeni rad dovele su do znatnog smanjena stope povreda na radu.
Email koji je Musk nedavno poslao svojim zaposlenicima pokazuje njegovu ozbiljnost kada je riječ o ovom pitanju. Prenosimo dio emaila:

"Ne postoje riječi kojima bih izrazio koliko mi je stalo do vaše sigurnosti i dobrobiti. Slama mi srce kada se neko povrijedi dok proizvodi auta i daje sve od sebe da Tesla bude uspješna kompanija. 

Naredio sam da se svaka povreda prijavljuje direktno meni, bez izuzetka. Imam sedmične sastanke sa timom zaduženim za sigurnost i volio bih upoznati svaku povrijeđenu osobu čim se oporave tako da iz prve ruke mogu saznati šta to mi možemo uraditi da popravimo situaciju. Potom ću sam otići na proizvodnju liniju i raditi njihov posao.

To je nešto što bi svi menadžeri u Tesli trebali uraditi. U Tesli, mi vodimo sa čela a ne iz sigurnog i udobnog tornja. Menadžerima sigurnost njihovih radnika mora uvijek biti važnija od njihove lične sigurnosti."

Ukoliko Musk održi obećanje, bit će to sjajan primjer lidera koji je spreman učiniti sve da promijeni situaciju nabolje i pokaže kako ga nije strah stati u prve redove. 

elon-maye-musk-mother-model-17-5af0080a0f341-700

Šta možemo naučiti iz Muskovog emaila?

Emocionalna inteligencija, sposobnost upravljanja emocijama na način da one rade za vas a ne protiv vas, je jedna od najbitnijih karakteristika uspješnih vođa.

Iako je sam uvod u email nekima dirljiv, ustvari je obećanje koje on daje najmoćniji dio emaila. Lično se upoznati sa svakim povrijeđenim radnikom i naučiti kako odraditi posao koji je prouzrokovao povredu te osobe je nešto što lidera bilo koje kompanije čini izuzetnim.

Zaista uspješni vođe znaju kako inspirisati svoje ljude te moraju i u praksi primijenjivati ono što zagovaraju i postaviti primjer ostalima. Njima nije problem posao proslijediti nekom drugom, ali isto tako znaju kada je pravi trenutak da uzmu stvari u svoje ruke, kada se pojavi problem oni se još više uključe i neumorno rade na poboljšanju situacije.

Ljudi isto tako moraju da znaju da stojite iza njih. Da li kod vas sve ostaje samo na riječima ili ste voljni stati na crtu za njih?

Muskova ponuda je jedan od najboljih načina da to uradite. Kada menadžer posveti svoje vrijeme i odluči raditi rame uz rame sa frustriranim radnikom s ciljem boljeg razumijevanja te osobe i njihove perspektive onda se događaju dobre stvari. Taj način rada, iako uzima dosta vremena, razvija empatiju i pozitivan odnos i može biti izuzetno motivirajući.

Nažalost, malo je menadžera koji su spremni uključiti se na takav način.

elon

Stoga, zapitajte se danas: 

Koji je najveći izazov s kojim se moj tim suočava?

Šta mogu učiniti da popravim situaciju?

Ukoliko možete odgovoriti na ta dva pitanja i dosljedno sprovoditi aktivnosti, nije bitno koja je vaša titula. 

Vaše kolege će vas spremno pratiti.

 

Ne propustite