9 opasnih Android aplikacija koje bi trebali odmah izbrisati sa uređaja !

E buraz
9 opasnih Android aplikacija koje bi trebali odmah izbrisati sa uređaja !
.

Google Play je odlično mjesto za nove develperere koji žele napraviti sopstvene aplikacije. Ali, nažalost, ne svi oni imaju najbolje namjere: neki programi mogu sakupiti podatke sa vašeg telefona, dijeliti vaše lične informacije, a čak i ukrasti novac sa vašeg bankovnog računa.

Napravili smo listu najsumnjivijih aplikacija. Broj 5 bi trebao biti izbrisan upravo sada.

Broj 1. Vremenske aplikacije

1

Vremenske aplikacije su postale izuzetno popularne, ali u njima su imali puno virusa. Na primjer, postojao je slučaj sa ugrađenim trojancem koji je prikupljao podatke sa telefona vlasnika i poslao ga napadačima. U većini slučajeva, bili su zainteresovani za podatke o kreditnoj kartici.

Popularnost vremenskih aplikacija sada opada. Mnogo je lakše i brže provjeriti vremenske prognoze putem pretraživača.

Broj 2. Društveni mediji

2

Ove aplikacije su postale vrlo popularne i potom su izgubile popularnost veoma brzo. U ovom slučaju, hakeri nemaju nikakve veze sa njima, to je upravo tako. Na primjer, mnogi korisnici na Facebooku pronalaze mobilnu verziju koja je mnogo lakša za korištenje nego zvanična aplikacija.

Broj 3. Optimizatori

3

Čisti majstor i drugi optimizatori vode računa o čišćenju keša i brisanju nepotrebnih programa. Međutim, većina modernih telefona ima ovu funkciju u svom sistemu. Takođe skraćuju životni vijek baterije. Nećete učiniti sistem bržim, samo usporite i dobijate oglase kao "bonus".

Broj 4. Ugrađeni pretraživači

4

Ugrađeni pretraživači su često van kutije i uglavnom su spori i nisu veoma popularni. U većini slučajeva, ugrađeni pretraživači se otvaraju kada kliknete na vezu. Za razliku od Google Chrome-a, ovi programi nemaju zaštitu od presretanja podataka i usporavaju performanse sistema.

Broj 5. Antivirusni programi od nepoznatih programera

5

Kada ljudi počnu sa hakiranjem telefona i krađom podataka, pojavljuju se pokretne antivirusne aplikacije. A onda su hakeri imali sjajnu ideju i stvorili sopstvene antivirusne aplikacije. Ove aplikacije mogu ukrasti lične podatke korisnika i čak i potpuno blokirati telefon.

Broj 6. Pretraživači sa dodatnim funkcijama

6

Ova kategorija uključuje pretraživače sa posebnim funkcijama, kao što su gledanje video zapisa i streaming. Međutim, takve aplikacije imaju dva ozbiljna nedostatke. Prvo, broj ugrađenih oglasa je nevjerovatan. Oglasi su veoma dosadni i sistem čine sporim. Drugo, aplikacije zahtjevaju pristup mnogim dijelovima sistema, čak i upravljanje pozivima. To ih čini veoma nesigurnim.

Broj 7. Aplikacije za povećanje količine RAM-a

7

Aplikacije koje tvrde da mogu povećati količinu RAM-a su optimizatori. Oni mogu samo očistiti keš memoriju i telefon već ima mogućnost da to uradi. O RAM-u - nećete dobiti više od vašeg telefona na početku. Ovi programi ne troše samo resurse koje imate, tako da lako možete sakupiti svoje podatke.

Broj 8. Laž detektori

8

Te aplikacije ne možete ozbiljno shvatiti jer su upravo stvorene za zabavu. Možda u budućnosti, ako koriste biometrijske senzore, žele da pročitaju promjenu srčane frekvencije prilikom odgovaranja na pitanja. Ali, sada detektori u telefonima su korisni i kao kristalne kuglice. Baš kao i slične aplikacije, oni skraćuju vijek trajanja baterije. Dakle, ovim aplikacijama nije potreban pristup vašim kontaktima i ličnim podacima. Dakle, ako ovakva aplikacija pokušava da pristupi, ne instalirajte je.

Broj 9. Aplikacije za defragmentaciju

9

Aplikacije za defragmentaciju postale su veoma popularne na njihovom početku jer su slične istim programima na računarima. Osim toga, aplikacije za defragmentaciju koriste i resurse telefona i mogu prikupljati vaše lične podatke.

S obzirom na veliki broj aplikacija napravljenih svakog dana, čak ni Google ne može pratiti i provjeravati sigurnost svih novih programa. Dakle, sigurnost vašeg uređaja uglavnom zavisi od vas. Recite nam koliko aplikacija ste pronašli na vlastitom pametnom telefonu.

 

Ne propustite