Ne dozvolite da vas varaju: EVO KAKO DA OTKRIJTE DA LI JEDETE LAŽAN MED

Zanimljivosti
Ne dozvolite da vas varaju: EVO KAKO DA OTKRIJTE DA LI JEDETE LAŽAN MED
.

Danas je dostupnost meda na tržištuoviše nego laka i zbpg toga dovodi u pitanje njegovu kvalitetu te je vrlo važno poznavati razliku između lažnog i pravog. 

Med je sladak i gust sok što ga pčele medarice tvore od nektara koji skupljaju na cvjetovima ili slatkim izlučevinama (medene rose) nekih kukaca. Med je i najsavršeniji proizvod prirode, u njemu se nalaze gotovo svi sastojci koji grade ljudski organizam.

m

Nektar koji pčele skupljaju iz cvijeća glavni je izvor ugljikohidrata koje pčele pretvaraju u lako probavljivi slador - glukozu i fruktozu, koji je glavni sastojak meda.

Zreli med ne sadrži više od 15% vode, a pčele ga u saću pokrivaju voštanim poklopcima i tako čuvaju od upijanja vlage i kvarenja. U medu se nalaze minerali, aminokiseline, visoko vrijedne organske kiseline kao što su mravlja, jabučna, limunska, octena, jantarna kiselina, pigmenti, razni derivati klorofila, vosak, inulin te elementi kompleksa vitamina B.

 m2
Med je super za kosu i kožu, kao i opšte zdravlje. On ima čaroban okus i popularan je kod svih, djece i odraslih.

m4

Međutim zbog skupe cijene na tržištu se nalazi i med koji nije organski, sa hemikalijama u njemu. Dokazano je da je 76% meda na tržištu ispunjeno hemikalijama.

Takav med se često prodaje u supermarketima, tako da bi trebao naučiti kako ga prepoznati:

- Ako vaš med ne “kristalizira” tokom vremena, postoji dobra šansa da je lažni, jer organski med će kristalizovati ako se čuva u frižideru.

mmm
- Uvijek pročitajte naljepnicu na medu, a ako sadrži komercijalne glukoze ili kukuruzni sirup, izbjegavajte ga.
- Dodajte malo kapi joda u čaši vode i dodati malo meda. Ako se vaš med pretvori u plavu boju onda je u kombinaciji sa kukuruznim skrobom.
- Dodajte nekoliko kapi sirćeta u mješavinu vode s medom. Ako vidite pjenu, vaš med sadrži gips.
- Spalite med s fosforom ili šibicom, a ako se zapali, to je čist med.

mm
- Stavite kašiku meda u čašu vode. U slučaju da se med ne otapa, onda je prirodan i kvalitetan. Lažni med ili nekvalitetni med otapa se u vodi.

Podijelite ovo sa vašim prijateljima i rodbinom kako bi i oni naučili da prepoznaju razliku između organskog i lažnog meda kojeg nam poturaju!

Ne propustite