Voda je prirodni lijek za sve bolesti, evo koliko čaša dnevno treba da popijete

Zdrav život
Voda je prirodni lijek za sve bolesti, evo koliko čaša dnevno treba da popijete
.

Žeđ nije pouzdan signal da vaše tijelo treba vodu.

Žeđ ukazuje na to da je već došlo do dehidracije organizma.

v3

Također, žeđ prestaje već i prije nego što je organizam primio dovoljnu količinu vode.

Zbog toga je neophodno obratiti pozornost na dovoljnu konzumaciju vode svakog dana.

v2

Razna pića koja sadrže šećere, alkohol i druge otopljene tvari,  samo povećavaju potrebu za vodom umjesto da je smanjuju, jer se prilikom njihove razgradnje troši voda.

Jedino je čista voda najbolji način zadovoljavanja potreba organizma.

Konzumiranjem dovoljne količine čiste pitke vode smanjuje se dehidracija stanica - upravo takva voda je najbitnija za organizam.

v1
 
Međutim, voda ima veću površinsku napetost nego što je napetost vode u stanici, pa voda sporo prodire u stanicu. To je osnovni razlog zbog kojeg ne smijemo dopustiti žeđ – dehidraciju stanica. Stalnom konzumacijom određene količine vode omogućavamo vodi dovoljno vremena da prodre u stanicu.

Vodu je potrebno piti malim gutljajima, tokom cijelog dana. Posebno je bitno popiti čašu čiste vode ujutro, odmah nakon ustajanja.

Smatra se da je minimalna dnevna potreba vode odraslog čovjeka sa slabom fizičkom aktivnošću oko 20-25 g po kilogramu tjelesne težine, što znači da čovjek od 75 kg treba minimalno dnevno popiti 1500-1875 g (1,5 - 1,9 litre) vode.

Kod veće fizičke aktivnosti te kod većih temperatura zraka potrebna za vodom je znatno veća.

Ukoliko tijelu nedostaje vode ono radi usporeno, a koža postaje suha i beživotna. Zato je jako bitno obezbjediti tijelu dovoljnu količinu vode u toku dana.

Evo kako da popijete što veću količinu vode dnevno.


Učinite vodu ukusnom

v5

Često kao opravdanje što unose malo vode, ljudi navode to da je bezukusna, pa da radije vole da popiju neki sok. Kako bi izbegli nepotreban unos šećera i stekli naviku da pijete vodu, dajte joj malo ukusa.

 

U staklenu flašu ili bokal ubacite par listića svježe nane, kriške limuna i pomorandže pa je ohladite u frižideru. Vitaminska voda je ukusna i zdrava.

Instalirajte aplikaciju kao podsjetnik

v6

Na internetu postoji gomila besplatnih aplikacija napravljenih u ovu svrhu. One će zvoniti tačno u određeno vrijeme i podešene su da vas podsjete da popijete dva litra vode dnevno.


Nabavite flašicu sa mililitražom

v7

Ovakve flašice nosite sa sobom u torbi, tako da uvijek možete da popijete vodu kada za tim osjetite potrebu. Uz to, omogućićete sebi da lakše pratite koliko ste vode popili.

 

Unosite je pred svaki obrok

v

Na ovaj način efikasno ćete povećati unos vode u organizam, a uz to smanjićete osećaj gladi i na taj način podstaći ćete gubljenje kilograma. Potrudite sa da vam ovo pređe u naviku, pa da malo vode popijete čak i pre nego što počnete nečto da grickate između obroka.


Pratite koliko ste vode popili

v2

Ovako ćete moći uspješno da pratite svoj napredak i da znate koliko vode još treba da popijete u toku dana.

Ne propustite