Iranski ministar: Europa nedovoljno podržava nuklearni sporazum

Svijet
Iranski ministar: Europa nedovoljno podržava nuklearni sporazum
.

U nedjelju iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif poručio europskom povjereniku za klimatsku i energetsku politiku, da europska unija ne čini dovoljno da sačuva koristi za Iran iz međunarodnog nuklearnog sporazuma iz 2015., nakon što su se iz njega povukle Sjedinjene Države. 
 
"S povlačenjem Amerike, očekivanja iranske javnosti od Europske unije su se povećala kako bi se sačuvale koristi iz tog sporazuma, a trenutna europska politička podrška dogovoru nije dovoljna", rekao je u Teheranu Zarif povjereniku Europske komisije Miguelu Ariasu Caneteu, prenosi iranska novinska agencija IRNA.
 
 
Otkad je američki predsjednik Donald Trump 8. svibnja najavio da će povući SAD iz sporazuma europski su se čelnici obvezali da će pokušati održati iransku trgovinu energentima i investicije u tu državu, no naglasili su da to neće biti lako. 
 
"Moramo zadržati ovaj sporazum kako ne bismo trebali pregovarati o novom", istaknuo je Canete nakon dva dana susreta s iranskim dužnosnicima. 
 
"Naša poruka je veoma jasna. Ovo je nuklearni sporazum koji djeluje",
dodao je.
 
U petak sastanak Europe, Kine i Rusije
 
Iran je u sklopu sporazuma pristao zaustaviti razvoj nuklearnog oružja u zamjenu za ukidanje većine sankcija Zapada. Nakon što se vratila prijetnja američkih sankcija, neke inozemne tvrtke već su signalizirale da će se povući iz Irana.
 
"Najava mogućeg povlačenja velikih europskih tvrtki iz suradnje s Iranom nije u skladu s izjavama Europske unije o provedbi" sporazuma, kazao je Zarif.
 
Predstavnici Britanije, Njemačke, Francuske, Kine i Rusije sastaju se u petak u Beču kako bi razgovarali o sljedećim koracima nakon povlačenja SAD-a.

Ne propustite