SPOR VAM JE WI-FI: Ovako otkrijte ko vam ga 'krade'

Tech
SPOR VAM JE WI-FI: Ovako otkrijte ko vam ga 'krade'
.

Kako možete otkriti da još neko koristi vašu Wi-Fi mrežu?

Najbolji način traži logiranje u vaš router i korištenje njegovog signala kako biste provjerili koji su uređaji spojeni. Možete to napraviti i s mobitela, ali preporučamo da za to upotrijebite stolno ili tablet računalo, zato što imaju veći zaslon, a i većina routera nije optimizirana za za pristup mobitelima.

Utipkajte u adresnu traku vašeg preglednika 192.168.1.1 i pritisnite Enter. To će funkcionisati na većini routera, iako je moguće kako pojedini modeli koriste drugu IP adresu. Pronaći ćete je na samom routeru ili u uputama za korištenje.

wifi-ruter1-830x0

Routeri se razlikuju međusobno, ali svi bi trebali imati mogućnost pregleda spoojenih uređaja. Vas zanimaju oni spojeni na Wi-Fi mrežu pa odaberite tu opciju ili pokušajte filtrirato popis tako da dobijete ono što vam treba.

Svaki uređaj ima ova tri podatka: IP adresu (recimo, 192.168.1.17), MAC adresu (na primjer, EF-34-4D-9A-FE-36) i naziv (primjerice, Mirin iPhone).

Imajte na umu kako neki routeri mogu prikazati i popis svih spajanja ikad, ne samo aktualnih. To znači kako ne morate dizati uzbunu odmah ako vidite kako su na mrežu spojeni uređaji ljudi koji nisu prisutni u tom trenutku.

Trebate otkriti možete li prepoznati svaki uređaj koji se spojio. To zna biti zahtjevno, ali pomoći će vam alati poput mogućnosti filtriranja po MAC adresama.

Otkrijete li nekog ko ne bi trebao koristiti vaš Wi-Fi, vjerojatno nemate na odgovarajući način namještene sigurnosne postavke pa se susjedi i prolaznici mogu spojiti na vašu otvorenu mrežu. Stoga se ponovno ulogirajte u vaš router i postavite lozinku.

tech

DODATNO SE ZAŠTITITE:

Za dodatnu razinu sigurnosti možete upogoniti filter koji će na mrežu pripuštati samo uređaje određenih MAC adresa. Što je MAC adresa? Niz brojki i slova jedinstven za vaš uređaj. Naći ćete ju na naljepnici na uređaju ili u izborniku s postavkama. Postavite li takav filter vaš će Wi-Fi moći koristiti samo oni uređaji koje router prepoznaje,

Ne propustite