6 namirnica uz koje ćete veselo ići u toalet: Riješiti će problem zatvora i nadutosti!

Porodica i zdravlje
6 namirnica uz koje ćete veselo ići u toalet: Riješiti će problem zatvora i nadutosti!
.

Zatvor nije neugodna pojava, ukoliko ne postane trajna. Onda tražimo način kako da riješimo problem probave.

Glavni razlog zatvora je u tome kako se hranimo, izloženost stresu, te nedostatak tjelesne aktivnosti. Za redovnu stolicu trebali bi unijeti 25 grama vlakana.

Imate li problem s neredovnom ili tvrdom stolicom predlažemo vam sljedećih 6 namirnica:

 

1. SUHE ŠLJIVE

suhe-sljive
Suhe šljive stoljećima imaju reputaciju laksativa i to sasvim opravdano. Ovi slatki plodovi, naime, sadrže za redovitu probavu 3 vrlo važna sastojka: netopiva i topiva prehrambena vlakna te sorbitol. Netopiva vlakna se ne probavljaju u organizmu, a ubrzavaju probavu na način da vežu vodu i stvaraju veći volumen stolice. Topiva vlakna bivaju potpuno razgrađena, a doprinose normalnoj probavi na način da stimuliraju rast poželjnih bakterija u crijevima i na taj način povećavaju volumen stolice, a što je veća stolica, ubrzava se njen prolazak kroz crijevo. Sorbitol, pak, djeluje kao osmotski laksativ te zajedno sa vlaknima doprinosi normalnoj funkciji probave.

 

2. LANENE SJEMENKE

lan
Jedna kašika sjemenki lana osigurava gotovo 3 g topivih i netopivih vlakna zbog čega im se pripisuje laksativno djelovanje. Najbolji dio priče je što je lanene sjemenke vrlo lako uklopiti u svakodnevnu prehranu: dodajte ih zobenoj kaši, tjestenini... Za najbolje rezultate koristite samljevene lanene sjemenke.

 

3.ZOBENA KAŠA

zobena-kasa
Zobena kaša je idealna namirnica za redovnu stolicu budući da nudi podjednake količine obje vrste vlakana: pola šalice zobenih pahuljica pružit će vam oko 2 g netopivih i 2 g topivih vlakana. U suradnji, topiva i netopiva vlakna omekšavaju stolicu, daju joj na volumenu te omogućuju da lakše prođe kroz probavni sustav.

 

4. JOGURT

jogurt
Među brojnim pozitivnim učincima probiotika odnosno tzv. ‘dobrih bakterija’ na ljudsko zdravlje, znanstvena istraživanja ističu povoljan učinak i u terapiji opstipacije i konstipacije. Zbog toga je poželjno jogurte obogaćene probioticima učiniti sastavnim djelom svakodnevne prehrane.

 

5. KISELA VODA SA MAGNEZIJEM

mineral-water-1200
Mineralna voda može biti negazirana ili gazirana ukoliko sadrži mjehuriće ugljičnog dioksida (CO2). I dok obje vrste mogu nadopuniti rezerve minerala u organizmu, muče li te probavne tegobe posegnite za vodom ‘s mjehurićima’. Naime, mjehurići mogu olakšati simptome loše probave, čak i konstipacije (zatvora).

 

6. MAHUNE

mahune
Mahunarke, općenito, predstavljaju izvanredan izvor vlakana. No, posegnete li primjerice za grahom moguća je pojava napuhavanja koja može pogoršati bol u trbuhu. Stoga je u borbi protiv zatvora bolje posegnuti za mahunama koje osiguravaju impresivnih 4 g vlakana po šalici kuhane namirnice, a ujedno ne stvaraju plinove u toj mjeri u kojoj to čini grah.

stomak-bol

Ne propustite