Hamas je pod pritiskom Egipta smanjio prosvjede u Gazi, tvrdi Izrael

Svijet
Hamas je pod pritiskom Egipta smanjio prosvjede u Gazi, tvrdi Izrael
.

U zadnja dva dana su se smanjili palestinski prosvjedi na granici Pojasa Gaze i Izraela.
 
Hamas koji upravlja Pojasom Gaze zanijekao je u srijedu da je pod pritiskom Egipta smanjio intenzitet prosvjeda koji treju šest sedmica i obećao je da će se oni nastaviti, mada se u prosvjednim šatorima okuplja manje Palestinaca.
 
Tokom prosvjeda u utorak poginula su dvojica Palestinaca, kazali su palestinski liječnici. U ponedjeljak ih je poginulo 60.
 
Sjedinjene Države tog su dana svečano otvorile svoje veleposlanstvo u Jeruzalemu, preselivši ga iz Tel Aviva.
 
Izrael optužuje Hamas, uz potporu SAD-a, da se koristi civilima kao štitom za napade preko ograde i radi skretanja pozornosti s problema u Gazi. Hamas to niječe.
  
Turska je zbog nasilja i preseljenja američkog veleposlanstva protjerala izraelskog veleposlanika i konzula, na što je Izrael odgovorio protjerivanjem turskog konzula iz Jeruzalema.
 
Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova odlučilo je opozvati svoje veleposlanike u Rumunjskoj, Mađarskoj, Austriji i Češkoj zbog sudjelovanja tih zemalja na službenom izraelskom prijemu u nedjelju za američko izaslanstvo koje je inauguriralo veleposlanstvo u Jeruzalemu.
  
Nazvani "Marš za povratak", palestinski prosvjedi na granici počeli su 30. ožujka, a njima se traži povratak palestinskih izbjeglica.
 
Izrael i Egipat drže Pojas Gaze de facto u blokadi iz sigurnosnih razloga.
 
Vođa Hamasa Ismail Hanija kratko je u nedjelju posjetio Egipat koji nastoji biti posrednik među palestinskim frakcijama i u pregovorima s Izraelom.
 
"Hamas šalje ljude na granicu kao živo streljivo"
 

Izraelski ministar za obavještajnu zajednicu Israel Katz rekao je da je egipatski šef obavještajne službe kojeg nije imenovao, upozorio Haniju da Kairo "zna i ima dokaze da Hamas financira prosvjede i da šalje ljude na granicu kako bi bili živo streljivo, žene i djeca umjesto granata i raketa".
 
Egipatski dužnosnik "jasno mu je prenio da će, ako se to nastavi, Izrael odgovoriti i poduzeti daleko teže korake, a Egipat će samo promatrati i neće pomoći", rekao je Katz za Izraelski radio.
 
"Hanija se vratio u Gazu, Hamas je izdao naredbu... i čudesno, ovaj spontani prosvjed javnosti koja se više ne može nositi sa situacijom se razišao."
 
Egipat nije komentirao Katzovu izjavu, a Hamas ju je odbacio kao lažnu.
 
"Nema posredovanja. Prosvjedi će se nastaviti sve dok naš narod ne ostvari svoje ciljeve", rekao je glasnogovornik Hamasa Favzi Barhum.
  
Na novinskoj konferenciji u srijedu, palestinske frakcije uključujući Hamas i islamski džihad, pozvale su ljude da dođu na masovne prosvjede u petak. No, u četvrtak počinje ramazan, pa bi njihov broj zbog toga mogao biti manji.
 
Prosvjedi bi se po najavama trebali održavati sve do početka lipnja.
 
Do sada je poginulo 107 Palestinaca, a hiljade su ozlijeđene. Izraelskih žrtava nema.
 
Gvatemala je u srijedu također otvorila veleposlanstvo u Jeruzalemu, a to bi idući tjedan trebao učiniti i Paragvaj. 
 

Ne propustite